Slovenija
14 ogledov

Janša: Motivi isti kot leta 2004

Protest proti vladi Facebook (Shod proti vladi Republike Slovenije)
Protesti po premierjevi oceni poskus vplivanja na volitve, iskanje investitorjev postaja misija nemogoče.

Predsednik vlade Janez Janša se je z daljšim zapisom na spletni strani SDS prvič doslej javno odzval na aktualne proteste, ki so se začeli v Mariboru in se razširili v druga slovenska mesta. Do zdaj je bil tiho, na demonstracije, ki so jih 17. novembra v Ljubljani pripravili sindikati, pa se je odzval le enkrat, z zapisom na Twitterju.

"Kriza je po slovenskih mestih in vaseh polila dovolj bencina, da vsaka odvržena vžigalica z lahkoto povzroči požar," o vzrokih za to, da se ljudje zbirajo na ulici, piše Janša. "Prav to se nam danes dogaja."

Po njegovi oceni so protesti izvedeni z namenom vplivati na predsedniške volitve. "Nekateri želijo očitno zanetiti ogenj, ki bo tako velik, da bi morebiti lahko spremenil volilne trende, ki se nakazujejo." Podobno naj bi se zgodilo že na volilni dan leta 2004, ko je zmagala njegova SDS in so državni mediji stavkali. "O vzrokih za poraz se ne sme razpravljati, sicer se bo razpoka širila." Prepričan je, da so motivi aktualnih protestov podobni kot takrat.

Ni čudno, da je "zagorelo v Mariboru"

Ne čudi ga, da je najprej zagorelo v Mariboru. "Na vzhodu je življenjski standard za tretjino nižji, o tem pričajo tudi številke o brezposelnih," piše na spletni strani. "Kljub temu je naša država v lanskem letu kar 60 odstotkov državnih pomoči namenila daleč najbolj razviti Ljubljanski regiji, vsem preostalim 11 slovenskim statističnim regijam skupaj pa 40 odstotkov."

Zahteve po pravični državi so, kot poudarja, upravičene."Ne more odgovarjati samo tisti, ki zlorabi službeno kartico za 40 evrov, medtem ko se ljudje, ki so pokradli iz slovenskih bank na stotine milijonov evrov, nekaznovano sprehajajo naokoli in pridigajo tako o ekonomiji kot morali." Zakon o slabi banki predvideva, da se zastarani roki za tovrstna kazniva dejanja podaljšajo za štirikrat. To je po njegovi oceni osnovni motiv dela politike in ozadij, s katerimi zakon blokirajo.

Iskanje investitorjev misija nemogoče

"Sprva mirni protesti v Mariboru so se izrodili v hudo nasilje. Ranjeni so bili protestniki in policisti, uničevalo se je javno in zasebno premoženje. Škoda je mnogo večja kot med študentskimi protesti pred parlamentom," je obsodil nasilje in opozoril na to, kakšno sporočilo pošiljamo svetu. "Vsi verjamemo vestem, ki pravijo, da zaradi blokad in nasilja na grških ulicah iz te države bežijo tuji in domači investitorji. Kaj pa sporočajo slike izgredov, uničevanja in nasilja iz mariborskih in ljubljanskih ulic, ki so jih objavile tuje televizije? Že tako zahtevno prepričevanje vlagateljev, naj investirajo v Slovenijo in odpirajo nova delovna mesta, postaja misija nemogoče."

Največjo škodo bodo po njegovi oceni spet utrpeli tisti, ki zaman iščejo delo in mladi, ki končujejo študij, a dela zanje ni.

Komentarjev 17
  • franke 13:57 04.december 2012.

    SLABO SI TO OCENO MAJER. TVOJEGA VLADANJA BO KMALU KONEC IN VLADANJE TVOJEGA MINISTRANTA TUDI.

  • privat 09:49 04.december 2012.

    feferon...tega se neda več ustaviti...kmalu se umešajo velesile in prevzamejo nadzor .Ja v duhu naroda

  • Žurnalček 00:53 02.december 2012.

    Velecenjena artistka na črkah Š.Š . zanima me s katerim očesom te je gledal , ko te je obdeloval ?