Slovenija
44 ogledov

Janša: Na mejo bi morali poslati vojsko

begunci EPA
Prvak SDS Janez Janša meni, da bi morala vlada pri begunski krizi razmisliti o prenosu določenih administrativnih pristojnosti in bi vojska varovala mejo, policija pa notranjost države. Vlada mora po ocenah Janše apelirati na Nemčijo in Avstrijo, da ostaneta propustni, nezaželen vstop migrantov pa da lahko Slovenija prepreči le z varnostno ograjo.

Slovenija pravzaprav nima druge možnosti, kot da apelira na avstrijske oblasti, da toliko migrantov, kot jih vstopi v Slovenijo, tudi spusti čez mejo, je na današnji novinarski konferenci ocenil Janez Janša. Ob tem je spomnil, da je Avstrija vezana na sprejem ljudi v Nemčiji, ki je v zadnjih dveh tednih "blago spremenila retoriko, drastično pa ravnanje".

Janša je opozoril, da je Nemčija spremenila azilno zakonodajo in ni več država, kjer bi prosilci za azil dobili denarna sredstva.

Slovenska diplomacija in vladajoča politika bi tako morali po Janševem mnenju apelirati na Dunaj in Berlin, da državi ostaneta tako propustni, da se Slovenija pripravi na obvladovanje razmer. Slovenija pa mora ponujeno pomoč sprejeti, je dodal. Po njegovih informacijah je namreč Nemčija že minuli teden slovenski policiji ponudila pomoč pri varovanju meje, a je Slovenija ni sprejela. Glavni problem je fizično obvladovanje tokov, je poudaril Janša.

Za varnostno ograjo

Po njegovem mnenju stanje na naših mejah kaže, da je možno nezaželen vstop beguncev oz. migrantov v državo brez nasilja preprečiti le z varnostno ograjo, čeprav se tega ne da takoj narediti. "A predstavljajte si položaj, ko bo to stanje trajalo in se poslabševalo, mi pa se bomo delali, kot da ne znamo nič narediti," je dejal.

Nemčija po njegovem mnenju tudi ni ravno nedolžna pri tem valu beguncev, "katerega tarča smo tudi mi".

Po Janševih besedah je dolžnost Nemčije, "ki je v veliki meri na začetku tega zadnjega vala spodbudila desettisoče ljudi, da so odšli na pot, zdaj, ko ta težava pljuska tudi čez Slovenijo, omogoči Sloveniji, da zajame sapo". Dolžnost EU pa je po Janševem mnenju v tem, da pomaga državam, ki so v EU in bolj južno na poti proti Sloveniji, da bodo sposobne obvladovati razmere na mejah. "Če se to ne bo zgodilo, bo Evropa začela kolapsirati," je opozoril prvak SDS.