Slovenija
33 ogledov

Janša: Na izbiro le "druga" ali "socialistična republika"

slovenija 05.06.11 Janez Jansa, predsednik sds. referendum o pokojninski reformi Nik Rovan
Če bomo šli naprej, je pred nami druga republika, če bomo šli nazaj, pa socialistična republika, trdi Janša.

Predsednik SDS Janez Janša meni, da je danes Slovenija na prelomnici, podobni kot leta 1989. Tako kot sta bili pred 24 leti dve alternativi - samostojna Slovenija in Slovenija v Jugoslaviji - sta dve alternativi tudi danes, meni. Če bomo šli naprej, je pred nami druga republika, če bomo šli nazaj, pa socialistična republika, trdi Janša.

Janša: Če bi predlog SDS vzeli resno, bi bili že iz krize

Janša je v zapisu, objavljenem na spletni strani SDS, spomnil, da je stranka maja 2009 predstavila 10 predlogov za spremembo ustave oziroma političnega sistema pod imenom Druga republika, a jih ni podprla niti ena stranka. Nato so decembra 2012 predstavili aktualizirani in nekoliko skrajšani predlog Za reformo političnega sistema, a je tudi ta predlog "naletel na bolj kot ne gluha ušesa, čeprav je bila gluhota tokrat zaradi učinkov krize že bistveno manjša".

Po njegovem mnenju je danes popolnoma jasno, da bi bila Slovenija iz krize najpozneje leta 2011, če bi spomladi leta 2009 predlog SDS vzeli resno in se posvetili poglobljeni razpravi o potrebnih ustavnih spremembah ter našli soglasje vsaj o nekaterih ključnih.

"Pred nami neizogibno druga republika"

Predsednik SDS ocenjuje, da pri ključni oceni stanja v Sloveniji, da "tako ne gre več naprej", ni veliko razhajanj. So pa velika razhajanja pri tem, kako bi moralo iti naprej. Če bomo šli naprej, je po Janševem mnenju neizogibno "druga republika", če bomo šli nazaj, pa "socialistična republika". "Ali če hočete v e-jeziku: Slovenija 2.0 ali Slovenija -1.0," je zapisal.

Evropska trojka vse bliže?

Janša tudi meni, da je "bojazen pred prihodom trojke po katastrofalnem polletju vladanja marionetne vlade, ki so jo instalirali v začetku leta, vsak dan večja". Ob tem je opozoril tudi na "pripravo na politični manever s tehnično vlado". Po njegovem mnenju ne bi smelo presenetiti nikogar več, da "so teren za 'tehnično vlado' poslali testirat ravno SLS" - posebej, ker je SLS hkrati predlagala tudi "konec odpiranja ideoloških tem".

Opozarja tudi, da SLS in množica drugih doslej nikoli ni pozvala k izogibanju ideološkim temam "ob kopici neokomunističnih mitingov, ob protievropski bakanaliji aprila v Stožicah ali ob vsakotedenskih izpadih predsednika SD Lukšiča", pač pa zahtevajo molk samo takrat, ko kdo pove kakšno "neprijetno resnico tudi o njih samih ali o njihovih političnih botrih".

Spodrsnilo tudi Pahorju

Ob zadnjem "ideološkem spopadu" je po Janševem mnenju spodrsnilo tudi novemu predsedniku republike Borutu Pahorju. Ob nedavni spominski slovesnosti v Rovtah pri Logatcu je Pahor dejal, da bi se morali raje ukvarjati s prihodnostjo. "218 pobitih sorojakov, ki tudi po 68 letih večinoma še vedno nimajo svojega groba, je očitno tudi zanj drugorazredna tema", meni Janša.

Tako trdi, da bo prihodnost pokazala, da je večina naših sedanjih problemov "močno zakoreninjenih v preteklosti in naši nemoči ter nesposobnosti, pokopati vse svoje mrtve in jim priznati človeško dostojanstvo vsaj po smrti".

Po njegovem mnenju gre za tako prvobitno in temeljno civilizacijsko vprašanje, da se bo ravno na tej točki odločilo, ali je pred nami Slovenija, ki je sposobna izvesti tranzicijo in se reformirati ter postati Slovenija 2.0, ali pa nas čaka nov zdrs v predzgodovino civilizacije, ko se bodo po Slovenski zemlji ponovno množično postavljali spomeniki diktatorjem in zločincem, življenje ljudi pa bo z izjemo privilegirancev iz ozadja vsako leto težje.

Komentarjev 33
  • privat 13:28 18.september 2013.

    to je res...to so bolani in nevarni politiki...!! Zgodovina bo tako ali tako povedala ....resnico ,ki je nebodo mogli skriti! Vsekakor g Drnovšek bo v beli knjigi...črna knjiga pa bo polna.,..kriminalcev!

  • privat 13:56 11.september 2013.

    da povem bedastim politikom...Slovenija je majhna in obstane lahko le po švedskem ali norveškem sistemu...pač socialna država!! DRugi pomisleki pomenijo le"kako pokrasti državo"...in kakor vidimo..pokradli ste jo!!!

  • mph 20:38 03.september 2013.

    Res je, podpora janšistom je praviloma diametralno nasprotna katerimkoli drugim forumom. Povsod ima infiltrirane svoje agente, ki najedajo vse inštitucije te države od znotraj.