Slovenija
33 ogledov

"Brez slabe banke smo v bankrotu"

slovenija 16.04.12 Janez Jansa, Vinko Gorenak, Zvonko Cernac, Karel Erjavec, Jan Boštjan Tacol
Janša odgovarja na poslanska vprašanja. Če ne bo sanacije bančnega sistema, bo država do konca leta bankrotirala, napoveduje.

"Če Slovenija ne bo nadaljevala sanacije bančnega sistema, bo do konca leta bankrotirala," je med odgovori na poslanska vprašanja dejal predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša. Ocenil je, da bo Slovenija v tem primeru prisiljena sprejeti pogoje v zameno za mednarodno finančno pomoč "v takšni ali drugačni obliki". "Zelo veliko dilem ni," je bil jasen.

Problem slabih posojil v slovenskem bančnem sistemu se je po Janševih besedah ignoriral štiri leta in v tem času "zrasel čez glavo" ne samo tej generaciji slovenskih davkoplačevalcev, ampak tudi prihodnjim. "Takšna politika ignorance ne pride več v poštev," je dejal v odgovoru na poslansko vprašanje Mateja Tonina (NSi).

Zakon se izvaja

Pojasnil je, da se zakon o slabi banki že izvaja. "Med neizvršnimi direktorji, ki smo jih imenovali, so trije tuji finančni strokovnjaki, ki niso bili del nastajanja problema," je poudaril in dodal, da se nadaljuje tudi usklajevanje podzakonskih aktov, pri čemer naj bi bili nekateri že usklajeni.

Prepričan je, da gre za bistven problem Slovenije in njenih davkoplačevalcev danes, ne strinja pa se z argumentom, da obstaja več konceptov za reševanje razmer v bančnem sistemu. Dokapitalizacije po njegovi oceni pridejo v poštev, ko je banka nekoliko kapitalsko podhranjena, ne pa, ko "cena delnice največje državne banke strmoglavi na en evro".
Komentarjev 28
  • privat 09:57 05.marec 2013.

    Hitler je dal svojim državlanom!! TI fašisti pa ne dajo nobenem človeku...le bankam!

  • privat 09:56 05.marec 2013.

    brez slabe banke smo v bankrotu?? Haloooo...brez pravic smo v bankrotu!! in ... ,kaj pa smo ljudje brez pravic??? Sužnji!! In obstajajo sužnji v blaginji??'Ne!! Sužnji so takrat ,ko bantiti ,pokvarjenci,tatovi ,debilni fašisti zavladajo...in danes smo sužnji!! Kar ostanimo brez ...prikaži več slabih bank!!!!!!!!!!!!!!!!

  • ennanova 18:32 04.marec 2013.

    Holokavst, Judi in protivladni protesti: Javni poziv politikomPodpisniki tega pisma smo se odzvali, ker menimo, da je primerjava trenutne slovenske družbenopolitične situacije s tisto v nacistični Nemčiji, kakršno je v svojem govoru uporabil (nekdanji) predsednik vlade RShttp://za-misli.si/subkultura/830-holokavst-judi-in-protivladni-protesti-javni-poziv-politikom