Slovenija
17 ogledov

Janša: "Oni bi vladali, ceno pa naj plačuje SDS"

slovenija 19.05.2010 Janez Jansa predsednik SDS, intervju, portret; foto:Sasa De Saša Despot
Premier Janez Janša, ki se trenutno mudi na uradnem obisku v Azerbajdžanu, ne komentira vladne krize v Sloveniji. "Moja stališča so znana, tu ni nič novega. Tudi ni primerno, da resne stvari komentiramo za vsakim vogalom, kot to počnejo nekateri," je kratko dejal novinarjem, ki ga spremljajo na obisku.

V poslanski skupini SDS so v torek sicer napovedali, da bo Janša predvidoma konec tedna na novinarski konferenci komentiral dogajanje v zvezi z ultimatom treh koalicijskih partneric, naj premier zaradi ugotovitev protikorupcijske komisije odstopi, sicer bodo one izstopile iz koalicije.

Janša spregovoril za Demokracijo

Za zadnjo številko tednika Demokracija, ki bo izšla v četrtek, pa je Janša v torek navedel, da so pozivi, naj SDS predlaga drugega mandatarja, "prozoren manever, ki ga je svet SDS predvidel že prejšnjo sredo".

"Preprosto povedano, trik je naslednji: najprej ponižati SDS in jo hkrati potisniti v položaj, ko oslabljena še naprej prevzema nase največje nezadovoljstvo zaradi potrebnih protikriznih in reformnih ukrepov," je Janša ocenil za Demokracijo. Dejal je tudi, da "na transparentih protestnikov ne boste videli Viranta, Erjavca ali Žerjava in tega si ne želijo niti v prihodnje. Oni bi vladali, ceno pa naj plačuje SDS".

O predsedniku DL Gregorju Virantu premier trdi, da je "tako ali tako že od decembra dogovorjen, da v skrajni sili sestavi vlado s PS, a brez Jankovića". Glede ljubljanskega župana, ki je v soboto zamrznil svojo funkcijo predsednika PS, pa Janša ocenjuje, da ga bodo "strici po potrebi zamrznili še za nekaj stopinj, da bo kozmetiki zadoščeno".

"Govorjenje malih strank je napihovanje"

Po Janševem mnenju je "govorjenje malih strank o predčasnih volitvah prazno napihovanje". "Volitev se bojijo, poleg tega pa njihovi poslanci po enem letu mandata ne želijo tvegati služb. Zato bodo glasovali za vsako rešitev, na koncu tudi za nekakšno tehnično koalicijo s podhlajenim Zoranom Jankovićem, samo da bodo ohranili službe," je dejal.

Ponovil je tudi, da predsedniki koalicijskih strank po objavi poročila komisije za preprečevanje korupcije niso vprašali za njegovo pojasnilo, preden so medijem "dali zame bolj ali manj obremenjujoče izjave".

"Klicali so me ljudje z vsega sveta in se zanimali za drugo plat medalje, ljudem, s katerimi smo se celo leto skupaj borili v koaliciji in ki so me pred letom dni sami prosili, naj kljub vsemu sestavim vlado, pa se to ni zdelo potrebno," je še dodal.

Protikorupcijska komisija je namreč nedavno pri nadzoru premoženja predsednikov strank ugotovila, da sta predsednika SDS Janez Janša in Pozitivne Slovenije Zoran Janković kršila protikorupcijsko zakonodajo. Po ugotovitvah komisije med drugim Janković ni prijavil za najmanj 2,4 milijona evrov premoženja, Janši pa se je premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov.

Komentarjev 35
  • titty 08:09 17.januar 2013.

    Ja, res so kot plevel. Povsod ga je preveč in nikdar se ga ne znebiš.

  • Scott 23:08 16.januar 2013.

    Jebal tebe 50 stotinov!

  • mph 22:06 16.januar 2013.

    Mislim, da bi bil bolj primeren kakšen drug izraz, kot pa trdoživo, ko gre za Janševe podložnike. Gre za prav poseben fenomen, nekje še najbliže religiji. Nobene logike, nič ne klapa, nič ni res, ... ampak nekdo še naprej slepo verjame.