Slovenija
42 ogledov

Janša predlaga prepoved nošenja burk

Burka EPA
SDS vložila dva predloga sprememb zakonov: prepoved nošenja burk za ženske na javnih mestih ter zaostritev pogojev za pridobitev azila.

Poslanska skupina SDS je v državni zbor vložila dva predloga sprememb zakona, po katerem predlagajo prepoved nošenja muslimanskih pokrival za ženske (nikaba in burke) na javnih mestih in zaostritev pogojev za zaostritev pogojev za pridobitev azila. 

"Tovrstne zakone poznajo tudi drugod po svetu. Francija, Belgija, Katalonija in še marsikje drugje," o pobudi pravi poslanec Vinko Gorenak. "To zakonodajo je presojalo tudi Sodišče za človekove pravice in je reklo, da burka ni človekova pravica. Zato je zakon ostal v Franciji tudi v veljavi."

Razlog za predlog je po besedah Gorenaka varnostni in kulturno-narodni. "Če gremo mi kamor koli v arabski svet in obiščemo mošejo, se bomo pred mošejo sezuli, marsikje si bo treba umiti noge, ženske pa bodo dobile naglavno ruto, ki je ne smejo sneti," pravi Gorenak. "To so njihovi predpisi in mi kot tujci jih moramo spoštovati. Tudi od njih pričakujemo enako, nič več in nič manj."

V Islamski skupnosti ostali brez besed

V Islamski skupnosti v Sloveniji predloga spremembe zakona o varstvu javnega reda in miru, s katerim SDS predlaga prepoved nošenja burke in nikaba v javnosti, ne komentirajo. 

Paroh: Podpiram in ne podpiram

Paroh in tajnik Srbske pravoslavne cerkve v Kopru Dejan Mandić predlog SDS, kot je dejal za STA, podpira in ne podpira. "Če se verska obeležja, kot je oblačilo, razume na pravi način, potem nimam nič proti, če jih nekdo nosi, če pa se jih nosi samo zato, da se nekdo razlikuje od ostalih, potem se s takšnim nošenjem ne strinjam," je dejal. Strinja se tudi, da je nošenje tovrstnih oblačil v nekaterih primerih lahko varnostni problem.

Pomoč le še v hrani in nastanitvi

V SDS predlagajo tudi spremembo zakona o mednarodni zaščiti. Z njo bi se ukinila finančna nadomestila, namesto katere bi osebe s statusom dobile le prehrano in bivališče, kot v Nemčiji. Če bi v postopku pridobivanja statusa azilanta naredile prekršek ali kaznivo dejanje, bi se postopek prekinil in do statusa ne bi imele več pravice. Državni zbor naj bi poleg tega na predlog vlade določil kvote, koliko beguncev bi v posameznem letu sprejeli.

Komentarjev 105
  • zillowfirm 00:56 22.januar 2016.

    Sem zasebni posojilodajalec in sem ponujajo vse vrste storitev posojila. zavarovane in nezavarovane kredite za posameznike in podjetja, na zelo nizki obrestni meri manj kot 3%. Mi sprejemamo nobene trajanje in lahko upravičeni glede na vaš status. Pišite nam danes ...prikaži več za pravo rešitev za vaše finančne potrebe. Pišite nam na zillowfirm@gmail.com

  • Milan Novak 11:36 25.november 2015.

    Treba bo na psihiatrični pregled !!

  • malonaokoli 10:25 25.november 2015.

    danes je dan proti nasilju žensk...dragi Slovenci sram naj vas bo, da ženske tako ponižujete,žalite in zlorabljate, da vsaka peta pade samovoljno po stopnicah in sedaj bi svoj primitivizem prekrili še z burko !