Slovenija
14 ogledov

Janša iz zapora brez spremstva

Janez Janša Žurnal24 main
Predsednik SDS se bo udeležil ustanovne seje novega sklica parlamenta.

Janez Janša se bo udeležil jutrišnje seje v državnem zboru. "Obsojeni Janez Janša je podal vlogo za udeležbo na ustanovni seji Državnega zbora, ki bo v petek, 1. 8. 2013. Po odločitvi vodstva Zavoda za prestajanje kazni zapora se bo imenovani seje udeležil sam, brez spremstva pravosodnih policistov," so sporoči z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij. 

V zadnjih dneh so se pojavljala ugibanja, ali je Janša zaprosil za dovoljenje za udeležbo na seji in ali se bo z zapora na Dobu pripeljal sam ali v družbi pravosodnih policistov.

Vrniti se bo moral do določene ure

V. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj je povedal, da ni bilo dvoma, ali se bo Janši omogočila udeležba na seji ali ne. Dilema, ali bo prišel sam ali v spremstvu, se je pojavila zaradi napovedanega dogajanja pred državnim zborom. Njegovi podporniki namreč pripravljajo shod.

Janša bo iz zapora odšel sam. Imel bo dovolilnico, na kateri bo določena ura odhoda in predvidena ura prihoda. Slednjo je zaradi narave dela težko predvideti. "Vedno se gre na neko rezervo. Lahko pride prej, skrajni termin pa je določen na dovolilnici," je poudaril.

Situacija, s katero se soočajo, je specifična in so v njej prvič, zato so jim pri tolmačenju pomagali pravniki. "V zakonu ne obstaja določba, ki bi udeležbe na sejah onemogočala," pravi Podržaj. 50. člen zakona o izvrševanju kazenskih sankcij namreč govori o razporeditvi na delo s strani zavoda, tu pa ne gre za klasično razporeditev. "To službo je Janša dobil na volitvah, zato tukaj ta določba ne more biti uporabljena," pojasnjuje.

Prihodnji izhodi bodo odvisni od tega, ali bo Janšev mandat potrjen. V kolikor bo, bo moral Janša pred vsakim izhodom znova izraziti namero za udeležbo na seji, da se tako sproži formalni postopek. Pred petino prestane kazni pa za Janšo obstajata še dve možnosti, bodisi da mu direktor zavoda na njegovo prošnjo začasno prekine kazen bodisi da sodišče na njegovo pobudo odloči o prestajanju kazni ob koncih tedna.

Spopad pravnih mnenj

Kot je znano, je še vedno odprto vprašanje, ali bo Janšev poslanski mandat v državnem zboru jutri sploh potrjen. Poslanci bodo najprej imenovali mandatno - imunitetno komisijo, ki bo odločala o tem.

SDS je glede tega na današnji tiskovni konferenci poudarila, da okrog Janševega potrjenega mandata ne bi smelo biti nobenega vprašanja, saj da je njegova kandidatura prestala vse formalne preverbe.

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec po drugi strani meni, da ni prav, ni etično in integritetno, da lahko pri nas nekdo kandidira in je izvoljen v državni zbor z bremenom pravnomočne kazenske obsodbe. Kljub temu je mnenja, da državni zbor prave pravne podlage za odvzem mandata prvaku SDS Janezu Janši nima.

Odpoklic z javne funkcije je sicer eden izmed ukrepov, ki jih je odhajajoča vlada zapisala v akcijski načrt, a posledica tega mora biti vidna v spremembi zakonodaje, pravi. Ker danes tega še ni, obstajajo številna pravna mnenja, ki govorijo tako ali drugače. "Absolutno pa ni treba meriti te zadeve z nobenimi pravnimi merili, ampak je treba reči: z vidika morale, etike, integritete poslanca to ni prav," še poudarja Štefanec.

Komentarjev 9
  • Johan Spohan 20:54 31.julij 2014.

    Milanček jokica

  • Žurnalček 17:04 31.julij 2014.

    Mene sam zanima a je ta kurac v arestu , al ima on ključe Doba ! Sam to me zanima!

  • patron 16:38 31.julij 2014.

    jajo je nadzemeljski.....