Slovenija
13 ogledov

Odločanje o zlatem pravilu prestavljeno na jesen

Državni zbor
1/5
Anže Petkovšek
Vlada ostaja, zagotovo vsaj do jeseni. Odločanje o zlatem fiskalnem pravilu, za katerega je Janša dejal, da bo morda nanj vezal zaupnico vladi, je z danes prestavljeno na jesen.

Potem ko se je vse bolj utrjevalo prepričanje, da bo premier Janez Janša danes na glasovanje o fiskalnem pravilu vezal zaupnico vladi in da bo vlada padla, je pozno sinoči prišlo do preobrata. Predsedniki parlamentarni strank so se na sestanku z Janšo odločili, da odločanje o fiskalnem pravilu prestavijo na jesen.

"Sredi septembra bo trenutek resnice. To je zadnji odlog, ki si ga Slovenija lahko privošči pri reševanju ključnih vprašanj," je dejal Janša.

Do 25. avgusta se bodo usklajevali glede treh stvari, in sicer izvedbenega ustavnega zakona za fiskalno pravilo, Slovenskem državnem holdingu in zakonu o agenciji za eksterno sanacijo bank. Sodelovale bodo vse parlamentarne stranke, usklajevali se bodo tudi s socialnimi partnerji. 

Predsednik SD Igor Lukšič je sicer pred sestankom nasprotoval preložitvi odločanja na jesen, češ da niso "trgovci ali mešetarji". Za preložitev glasovanja pa si je prizadeval predsednik Državljanske liste Gregor Virant.

Nas septembra čaka dvojni problem?

En mesec bo imel po Janševih besedah finančne posledice, ki pa jih bodo sanirali, če bodo te rešitve sprejete. "V tem primeru bo škoda popravljena in se je ta odlog izplačal, če pa smo problem le preložili, bo cena dvojna. Dvojna v tem smislu, da bomo imeli isti problem čez dva meseca in še finančne posledice preložitve."

Po mnenju premierja obstaja možnost političnega soglasja za rešitve, kjer je potrebna dvotretjinska večina, kar je pozitiven signal. Upa, da se bo to uresničilo, saj je tak signal Slovenija že poslala, nato "pa so si nekateri premislili – gre za vprašanje kredibilnosti Slovenije. Zdaj imamo zadnjo možnost, da dokažemo, da lahko sami rešimo probleme."

Delovne počitnice

Kot je povedal predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ima zdaj vlada čas do jeseni, ustanovili bodo delovne skupine, ki se bodo ukvarjale s to problematiko.

"Vlada mora do 30. julija pripraviti čistopis za Slovenski državni holding in zlato pravilo in do 5. avgusta za eventualno agencijo, ki se bo ukvarjala s slabimi naložbami v bankah. Do 25. avgusta ima vsaka stranka čas, da predlaga svojega člana v delovno skupino, ki bo preučevala čistopis," je pojasnil Janković. Poudaril je, da pri Pozitivni Sloveniji ne bodo podprli ustavnega pravila, dokler ne bo znana razvojna strategija Slovenije.

"Danes je na strani koalicije prevladal razum, saj so uvideli, da na jutrišnji seji ne bi dobili večine oziroma da bi mi predlagali referendum zaradi holdinga, ki bi ga zahtevali zaradi hitenja," je ocenil Janković.

Virant priznal hitenje

"Mislim, da je bila sprejeta modra odločitev, da ne gremo z glavo skozi zid, ampak da se glave ohladijo in da se v začetku septembra lotimo teh projektov. Imamo štiri projekte, ki so postali skupni projekti vseh parlamentarnih strank, to so zlato fiskalno pravilo, referendum, holding in instrument za reševanje slabih finančnih terjatev. To so stvari, ki so pomembne za vse Slovence in kjer se ne smemo iti prestižnih političnih iger in ki bodo po mojem na koncu sprejete soglasno. Danes je vsak sprejel svoj del odgovornosti; opozicija je dobila svoje, ker so odločitve preložene, ker je koalicija priznala, da se je z nekaterimi stvarmi preveč hitelo. Po drugi strani pa je zdaj na njih odgovornost, da do jeseni razmislijo in sodelujejo tudi pri besedilih zakonov ter na koncu odločitve sprejmemo skupaj," je po sestanku dejal Virant.

Lukšič pričakuje umiritev napetosti

"Mislim, da je za Slovenijo pomemben dan. Pričakujem, da se bodo zdaj umirile stopnje napetosti in da bomo združili moči, da Slovenijo spravimo iz krize. Postavili smo datume in če se bo do takrat to zgodilo, je Slovenija na dobri poti," je povedal Lukšič.

Meni, da bi morali počakati na nepristransko strokovno mnenje, ali naj bo zlato pravilo zapisano v ustavo: "Če Slovenija nima druge možnosti, kot da to vpiše v ustavo in hkrati pripravi zakon, kot je bilo dogovorjeno, in če bomo pri tem lahko sodelovali, potem obstaja možnost, da bo SD to podprla."

Veliko razburjanja za nič

Pred sestankom so bile zelo glasne špekulacije o tem, ali bo Janša na predvideno jutrišnje odločanje v državnem zboru vezal zaupnico. Podpore ne bi dobil.

Tako bi se lahko zgodilo, da bi bili v soboto že brez vlade s polnimi pooblastili, je dejal prvak DeSUS-a Karl Erjavec. V zakulisju naj bi že potekali pogovori o novi koaliciji, kar pa v opozicijskih Pozitivni Sloveniji in SD zanikajo
. Če vlada pade, nas do predčasnih volitev ločijo največ trije krogi glasovanj.

"Vezanje zaupnice je bilo za moj okus navadno izsiljevanje," je napoved morebitnega preverjanja zaupanja ocenil Janković in dodal, da je tak način dela tudi nehuman do poslancev.

Komentarjev 13
  • Milan Samide 22:27 09.december 2012.

    GOSPOD JANEZ JANŠA, ČE bi spoštovali 26.člen URS, bi imeli zadosti denarja , le zapori kriminalcev bi bili polni.26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem ...prikaži večjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil s svojim protipravnim ravnanjem stori oseba ali organ, ki tako službo ali dejavnost opravlja.Oškodovanec ima pravico, da v skladu z zakonom zahteva povračilo tudi neposredno od tistega, ki mu je škodo povzročil.

  • Klemen Zec 19:40 17.avgust 2012.

    to povej Majerju in dopovej sam sebi, saj z vpisom fiskalnega pravila v ustavo ne bo prav nič bolje !!!!

  • Oseba_ 09:49 20.julij 2012.

    REŠITE SLOVENIJO !!! NA TO GLEJTE !! NE NA STRANKARSKE FINTE ! ZA SLOVENIJO SE GRE !