Slovenija
22 ogledov

Janša: "To bo treba EU razložiti"

Janez Janša v Bruslju Reuters
Prvič v zgodovini kakšne parlamentarne demokracije nekdo blokira sprejetje proračuna z referendumom; tega še nikoli nikjer na svetu ni bilo, je danes v Bruslju poudaril premier Janez Janša.

Na vprašanje, kakšno bo njegovo sporočilo evropskemu komisarju za denarne in gospodarske zadeve Olliju Rehnu, s katerim se bo v petek pogovarjal ob robu vrha unije v Bruslju, je premier odgovoril, da gre za izmenjavo informacij o tem, kaj se dogaja v Sloveniji.

Pri tem bo po njegovih besedah treba dati tudi nekaj odgovorov na "vprašanja, ki se pojavljajo v teh dneh ali urah, glede na to, da se je prvič v zgodovini kakšne parlamentarne demokracije zgodilo, da nekdo blokira sprejetje proračuna z referendumom, tega še nikoli nikjer na svetu ni bilo, in potrebna so nekatera pojasnila". Premier naj bi komisarja med drugim seznanil z dogajanjem v povezavi z referendumskimi zahtevami glede zakonov o državnem holdingu, slabi banki in proračunu.

Ustavno sodišče začelo s presojo

Ustavno sodišče je prav danes začelo z obravnavo zahtev za presojo ustavnosti posledic, ki bi nastale z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve zakona o slovenskem državnem holdingu ter zakona o ukrepih za krepitev stabilnosti bank na referendumih. Obe zahtevi za presojo ustavnosti je ustavnemu sodišču poslal državni zbor na predlog koalicije.

Poleg tega so sindikati javnega sektorja sprožili postopek za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014. Finančni minister Janez Šušteršič je v sredo povedal, da bo prihodnji teden vsekakor vložena zahteva za ustavno presojo tega referenduma.

Slovenija je sicer iz EU v minulih tednih dobila že več ostrih opozoril, da z referendumi tvega, da bo prisiljena zaprositi za mednarodno finančno pomoč, ki bo pomenila, da bo morala ukrepe za ureditev javnih financ in reforme izvajati pod tujim narekom. Minister Šušteršič je nedavno posvaril pred "prisilno upravo", ki jo predstavlja zloglasna trojka mednarodnih posojilodajalcev.

Žerjavu se zdi pobuda za referendumneodgovorna

Začetek postopkov za referendum o zakonu o izvrševanju proračuna za leti 2013 in 2014 ogroža koriščenje evropskih sredstev, opozarja gospodarski minister Radovan Žerjav. Gre za izraz neodgovornosti in politikanstva, s čimer se predlagatelji referenduma zavestno odpovedujejo evropskim sredstvom v vrednosti 500 milijonov evrov, je danes opozoril Žerjav. Zadržanje izvajanja proračuna pomeni, da ministrstvo ne bi moglo realizirati niti novih javnih razpisov niti že sprejetih obveznosti, kar bi praktično "ubilo" podjetništvo in konkurenčnost, je opozoril Žerjav.

Komentarjev 47
  • Scott 19:00 24.december 2012.

    ocean najbolje,da se preseliš na Kitajsko,tam še imajo takšne žarnice,tu pa jih ne bo več in prav je tako!

  • Scott 18:56 24.december 2012.

    Milan S.;vprašajte 50 stotinov kje je denar od orožja,on je pravi naslov!

  • Milan Samide 14:34 17.december 2012.

    kje je denar od orožja???, kje so krediti???, kdo se je prilaščal kar ni bilo njegovo.POLITIKI , ki so vodili državo, vladali državljanom so bili izvoljeni z namenom, da bi delali pošteno, varčno, uspešno...Zato so bili izvoljeni od ...prikaži več od ljudi. Noben volilc ali volivka ne bi volila politikov v kolikor bi vedeli, da bodo delali samo za svoje dobro. En sam človek se naj izjasni in reče, da bo z veseljem poravnaval dolgove za politiki, ki bodo neskrbno ravnali, slabo vladali, za svoje dobro, za uničenje naroda, en sam. če je ...pa mislim da ga ni..KER SO politiki slabo vladali in so pripeljali slovenske državljane v tako slab položaj bi bilo od njih ODGOVORNO da odstopijo in sprejmejo kazensko in materialno odgovornost , ki jo narod ima po naši USTAVI. po 26. členu.26.člen URS, ( pravica do povračila škode)Vsakdo ima pravico do povračila škode, ki mu jo v zvezi z opravljanjem službe ali kakšne druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnost