Slovenija
30 ogledov

Janša na obisk h korumpiranemu Alijevu

Ilham Alijev EPA
Premier Janez Janša je danes ob začetku uradnega obiska v Azerbajdžanu v nagovoru slovenskim gospodarstvenikom, ki ga spremljajo, to deželo ob Kaspijskem morju predstavil kot deželo priložnosti. Domačih razmer pa v Bakuju ni komentiral.

Janša je predstavnike okoli 50 slovenskih podjetij in organizacij, ki so prišli z njim v Baku, pohvalil, da vidijo Azerbajdžan kot deželo priložnosti. Dejal je sicer, da "rezultati najbrž ne bodo prišli takoj, a da se splača potruditi".

"Kljub temu je treba ugotoviti, da čeprav je bilo v zadnjih šestih letih že kar nekaj stikov na najvišji politični ravni, da so že bile štiri podobne gospodarske konference, blagovna menjava med državama ne dokazuje, da se Slovenija v celoti zaveda te priložnosti, ki jo ponuja ta država."

Po njegovih besedah ne Slovenija ne Azerbajdžan še nista naredila vsega, da bi sodelovanje med njima normalno steklo. "Nekaj nujnih sporazumov, ki so predpogoj za dobro poslovanje, še posebej pri večjih poslih, v vsem tem času ni prišlo iz birokratskih predalov," je ponazoril premier.

Hkrati je pojasnil, da so z velikimi težavami na obeh straneh pripeljali "nekatere stvari do podpisa". Izrazil je upanje, da bo v prihodnjih mesecih prišlo do podpisa še nekaterih pomembnih dvostranskih sporazumov, ki naj bi omogočili normalno poslovanje med podjetniki obeh držav.

Izpostavil je tudi, da je nekaj pomembnih dogovorov oz. sporazumov tudi "v obetajoči fazi", ko gre za sodelovanje med Azerbajdžanom in Evropsko komisijo. "V naslednjih letih bo tukaj zagotovo prišlo do premikov naprej," je prepričan Janša.

Gostitelj najbolj koruptivna oseba lanskega leta

Gostitelj predsednika vlade Janeza Janše v Azerbajdžanu, kamor potuje z gospodarsko delegacijo, je azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev, ki je po izboru nevladne organizacije preiskovalnih novinarjev OCCRP proglašen za najbolj korumpirano osebnost lanskega leta.

Kot pišejo današnje Finance, je OCCRP izbrala Alijeva za najbolj korumpirano osebnost na osnovi obsežne dokumentacije. "Alijeva družina si je po poročanju Radia Free Europe prigrabila delnice v najdonosnejših azerbajdžanskih družbah, zlasti v bankah, gradbenih podjetjih, zlatih rudnikih in telekomunikacijskih družbah."

Koalicija doma razpada

"SDS ima 26 poslancev, Desus, DL, SLS in N.Si skupaj pa 22. Mirno lahko gre kdorkoli k Jankoviću in Lukšiču, komaj čakamo to sanjsko ekipo," je bil včerajšnji odziv najmočnejše vladajoče stranke po napovedih Desusa in SLS, da odhajajo iz koalicije, če predsednik vlade ne odstopi.

"Dvolično," so zapisali na Twitterju. "SDS ni izbirala ministrov koalicijskih partnerjev za vlado, zato tudi oni nimajo pravice narekovati SDS, koga bo imela v vladi."

Napoveduje nova presenečenja

Janša je včeraj med drugim napovedal, da lahko "v naslednjih dneh sledi še več presenečenj". "Odvisno od tega, koga vse bodo še vpoklicali in uporabili ali bili pripravljeni razkriti," je skrivnostno povedal za Reporter.

Spomnimo, da je včeraj potekel rok, ki ga je premier postavil koalicijskim partnerjem, da povedo, ali so še del koalicije. V SDS pa so danes zapisali, da je odstop Janše "mokra želja stricev iz ozadja in njihovih nečakov".

Komentarjev 49
  • pikijakob 21:19 01.februar 2013.

    kdo je kril pa stroške te delegacije?

  • wester62 19:31 15.januar 2013.

    ja tako je to ,isti hodijo in se družijo z istimi.

  • ennanova 17:26 15.januar 2013.

    Stranka v javno uporabo - mobilizacija zombijevhttp://za-misli.si/kolumne/elena-pecaric/733-stranka-v-javno-uporabo-mobilizacija-zombijev