Slovenija
20 ogledov

Janša bi drugo republiko, ker so prvo ukradli

Janez Janša Žurnal24 main
Prvak SDS Janez Janša se je ob 27. obletnici stranke ponovno zavzel za oblikovanje druge republike.

"Potrebujemo drugo republiko, prvo so nam ukradli," je bil na slavnostni akademiji na Bledu odločen Janez Janša, ki je izpostavil, da jeprav program stranke SDS program slovenskega obstoja in prihodnosti.

Ponovno je opozoril, da je bila aktualna vlada "postavljena po nepoštenih volitvah". Janša je ob tem še navedel, je SDS edina stranka, ki vsakič znova opozarja na potrebo po prenovi političnega sistema, na potrebo po drugi republiki, in tudi pripravljala politične koncepte v tej smeri. 

Zavezništvo, ki spremenilo tudi volilni sistem

Pri tem je napovedal iskanje zavezništev in izpostavil potrebo po oblikovanju širšega političnega loka po vzoru Demosa: "Danes potrebujemo zaveznike. Situacija kliče po dodatnem angažiranju tudi drugih."

Med izzivi takšnega političnega kroga je Janša omenil spremembe volilnega sistema: "Izkrivljen, slab in škodljiv volilni sistem je zapisan v ustavi in dvotretjinske večine za spremembo sedaj ni." Prvak SDS pa je izpostavil tudi pomanjkljivosti v obrambnih sposobnostih države. Evropi namreč grozi največji migrantski val v zgodovini človeštva, če dogovori, sprejeti na evropski ravni, v prihodnjih tednih ne bodo začeli veljati.

Komentarjev 120
  • Ferluci 16:50 15.februar 2016.

    Dobra ideja, samo kaj, ko je pa v Sloveniji toliko neuravnovešencev, oziroma levakov. Težka bo, potrebno bo počakati na boljše čase. Slovenski mazohizem ne pozna meja.

  • Ferluci 16:45 15.februar 2016.

    Ja, kako pa naj Žurnal blokira sam sebe? Nisi ravno 'diht'.

  • Avatar atojeto
    atojeto 15:59 15.februar 2016.

    Bila tudi SDSS v vladi.