Slovenija
66 ogledov

Janšev prvi mesec v zaporu

Janez Janša Anže Petkovšek
Predsedniku SDS Janezu Janši, ki na Dobu prestaja dveletno zaporno kazen zaradi obsodbe v zadevi Patria, se izteka 30-dnevno sprejemno obdobje. Srečamo ga lahko zunaj zapora.

Janez Janša je v zaporu od 20. junija, izteka se mu 30-dnevno sprejemno obdobje. V skladu z zakonom se ob zaključku tega z obsojencem sklene pisni dogovor o osebnem načrtu. "Ta načrt vsebuje vse tisto pomembno, kar naj bi se dogajalo med prestajanjem kazni. Vključevanje v tretma, prosti čas, eventuelno obravnavo osebnih težav, delo, stiki s svojci in drugimi, skratka vse tisto, kar je potrebno načrtovati, da se potem dela na tem," za Žurnal24.si pojasnjuje v. d. generalnega direktorja uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

Janša je osebni načrt že pripravil, z zavodom ga je že podpisal. Podržaj ob tem že poudari, da je načrt dinamična zadeva, ker se okoliščine spreminjajo in ga je po potrebi potrebno prilagajati.

V parlament bi se vozil sam

Okoliščine se bodo spremenile, če bo državni zbor potrdil Janšev poslanski mandat. Kot smo na Žurnalu24.si že pojasnjevali, mandate novim poslancem parlament potrdi na prvi seji. Novoimenovana mandatno volilno komisija bo pripravila poročilo, na podlagi katerega bodo posamično odločali tudi o spornih kandidatih.

"Če se to zgodi, bomo situacijo reševali v okviru namenskih izhodov," Janševo morebitno odhajanje v parlament pojasni Podržaj. "To so izhodi, ki niso ugodnosti, uporabljamo jih za neodložljive situacije, takšne, pri katerih mora biti obsojenec nekje osebno prisoten." Do posameznega primera se opredeljujejo posebaj, vendar na odprtih in polodprtih oddelkih obsojenci iz zapora hodijo sami, saj Podržaj poudari, da ni potrebe, da bi si delali dodatne stroške.

Glede na to, da je opravljanje poslanskega mandata služba, bi Janša lahko zaprosil tudi za tako imenovani vikend zapor, v skladu s katerim bi moral biti v zaporu le dve noči na teden. "Da bi si pridobil takšno obravnavo, mora obsojenec sprožiti poseben postopek," pove Podržaj. Kot je znano, se Janša za ta postopek - kot za še nekatere druge, vključno z alternativnim prestajanjem kazni - ni odločil.

Sprehodi zunaj

Je pa Janša izkoristil možnost odprtega oddelka, kjer se obsojenci lahko prosto gibajo v okolici zavoda. "Dogovorjeni so izhodi na teritoriju Mokronoga, Mirne in Šentruperta. Na tem območju se lahko giba brez nadzora oziroma v spremstvu obiskovalcev, ki jih zavod odobri," pojasnjuje Podržaj.

Takšni izhodi lahko trajajo do pet ur. Na vprašanje, ali torej lahko Janeza Janšo srečamo na kavi v Šentrupertu, Podržaj pravi: "Lahko, ja. Če boste imeli srečo."

Komentarjev 5
  • mornarcek 05:01 18.julij 2014.

    kot sem slišal so bili podporniki jj plačani to pomeni da so j plačanci

  • francl12 15:13 17.julij 2014.

    ma, bi mu jaz dal proste izhode ja......fizično prisilno delo 16h na dan, 7 dni na teden, 365 dni v letu, bi mu bilo potrebno naložit. Pa saj se norca delajo iz nas poštenih Slovencev!

  • vladek 14:34 17.julij 2014.

    tudi dilerji in morilci koristijo ta izhod,PA KAJ