Slovenija
54 ogledov

Janševi bi uzakonili, da morate poslušati več slovenske glasbe

Vzdušje v SDS po objavi rezultatov Saša Despot
SDS želi z zakonom predpisati več slovenske glasbe na radijskih in televizijskih programih.

SDS je v zakonodajni postopek vložila novelo zakona o medijih, s katero želi zvišati delež slovenske glasbe v radijskih in televizijskih programih s sedanjih najmanj 20 na najmanj 40 odstotkov vse dnevno predvajane glasbe. Kot opažajo, se trenutni zakon glede glasbenih kvot zlorablja, slovenska glasba pa predvaja večinoma v nočnem času.

Kvoto bi zvišali in določili, da mora biti najmnanj 40 odstotkov slovenske glasbe oziroma glasbene produkcije slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev v intervalih med 6. in 22. uro ter med 22. in 6. uro vsakega radijskega in televizijskega programa. Taka določba po mnenju poslanca SDS Marka Pogačnika ne bo omogočala zlorabe, do katere prihaja sedaj, to je, da se se večina slovenske glasbe predvaja ponoči.

Več delovnih mest in denarja za avtorske pravice

V primeru nacionalne RTV hiše, ki je trenutno zavezana k predvajanju najmanj 40-odstotnega deleža slovenske glasbe dnevno, pa bi SDS delež dvignila na 51 odstotkov za vsak posamezni program RTV Slovenija, pri radijskih in televizijskih programih posebnega pomena pa dvig s sedanjih 25 na 40 odstotkov.

V SDS ocenjujejo, da bi se s to spremembo lahko v Sloveniji odprlo marsikatero novo delovno mesto, sredstva, ki so namenjena avtorskim pravicam, pa bodo v večji meri  ostala v Sloveniji.

 

Komentarjev 22
  • Vunny 07:49 26.januar 2016.

    Pa kdo ima pravico meni (in drugim) vsiljevati kaj bom poslušal na radijskih valovih, ki jih MORAM plačevati?! Moja volja je ali bom poslušal SLO glasbo, KO in ČE jo bom želel, ne pa da mi je vsiljena! <br ...prikaži več />Še dobro, da obstaja internetni radio, ki vse bolj prodira in bo na koncu tudi zamenjal obstoječe, klasično, oddajanje ...Vsakemu svoje!

  • Ferluci 18:33 16.januar 2015.

    Človek se res spusti pod nivo dostojanstva pri poslušanju radia Aktual. Sama jugovina.

  • dragec 11:15 16.januar 2015.

    Bravo AC - DC