Slovenija
80 ogledov

Janši mora prenehati mandat

Slovenija 24.11.11, janez jansa, sds, intervju, foto: nino verdnik Nino Verdnik
Posebna skupina pravnikov je soglasna, da mora Janši skladno z zakonom prenehati poslanski mandat, razen če državni zbor sklene drugače.

Mnenje je enotno: zakonska določba, ki pravi, da poslancu, ki je obsojen na nepogojno zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev, preneha mandat, se uporablja tudi za poslanca, ki je bil obsojen pred potrditvijo mandata, torej tudi za Janeza Janšo.

Mandat mu preneha, ko državni zbor to ugotovi in jim o tem ni treba glasovati. Lahko pa izglasujejo, da Janša lahko opravlja svojo funkcijo ali pa odločijo, da Janša funkcije ne more opravljati le v času prestajanja kazni, a v tem primeru namesto njega dela ne bi mogel opravljati nadomestni poslanec, ampak bi imela poslanska skupina SDS enega člana manj. 

Predsednik mandatno-volilne komisije državnega zbora Mitja Horvat je mnenje skupine pravnikov že posredoval poslanskim skupinam. Večina teh mnenje preučuje in se o njem ne izreka. Poslanska skupina SMC bo mnenje preučila na svoji torkovi seji, tako bo po Horvatovih besedah seja mandatno-volilne komisije, na kateri bo govora o Janševem mandatu, sklicana prihodnji teden.

V skupina pravnih strokovnjakov so bili so trije profesorji z ljubljanske pravne fakultete Rajko Pirnat, Ciril Ribičič in Franc Grad, pravnik Dino Bauk iz odvetniške pisarne Ferfolja, Ljubič, Bauk ter nekdanji pravosodni minister Aleš Zalar.  Spomnimo, SDS je v skupino predlagala Milana Kučana

Komentarjev 23
  • mph 12:08 03.oktober 2014.

    Zakon zdrave pameti?

  • mph 12:07 03.oktober 2014.

    Se strinjam, sicer pa teče proti njemu še en kup postopkov. Problem je šlamparija, ko uspejo hudičevi advokati pogosto odstraniti vse obremenjujoče dokaze zaradi butastih proceduralnih in drugih napak. Tako se pogosto zgodi, da dokazi 100% dokazujejo krivdo, če pa ...prikaži več jih izločiš, pa gre pogosto kriminalec na svobodo. Revež pa v zapor, ker nima denarja, da si privošči top odvetnike, ki vedo z raznimi pravniškimi akrobacijami pogosto doseči nemogoče.

  • tralala 17:49 02.oktober 2014.

    Gledati, kako se bodo dežurni kleronacisti na portalu vsak čas razpočili - neprecenljivo.