Slovenija
17 ogledov

Janši se obeta hladna prha iz Benetk

Ribičič Ciril Žurnal24 main
Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je Beneška komisija potrdila mandat slovenskih članov komisije Ribičiča in Wedam Lukićeve, čeprav je Janševa vlada januarski sklep Pahorjeve razveljavila.

Urad Beneške komisije je včeraj obravnaval vprašanje slovenskih članov komisije Cirila Ribičiča in Dragice Wedam Lukić, potem ko je nova slovenska vlada komisijo obvestila, da je razveljavila sklep o njunem imenovanju. Na podlagi predloga urada je komisija po naših informacijah sklenila, da mandat obema slovenskima nekdanjima ustavnima sodnikoma potrdi kljub nasprotovanju slovenske vlade.

Uradno naj bi komisija svojo odločitev javnosti predstavila jutri. Da pa bo morala vlada Janeza Janša požreti grenko pilulo, potrjuje tudi zapis prejšnjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja na Twitterju: "Odločitev beneške komisije je menda hladna prha za vlado in blamaža za državo."

V največji vladni strani SDS so se na slabe obete že odzvali prek Twitterja: "Beneška komisija nima pristojnosti, da imenuje kogarkoli v mandat. Tudi ne more potrditi nekoga, ki ga država članica ni imenovala. Sicer pa bo o zakonitosti imenovanja v okviru tekočih poslov odločilo slovensko sodišče, če se bo kdo pritožil. In to bo merilo za vse."

Pahor baje ni imel pristojnosti

Slovenska vlada je konec februarja razveljavila odločitev prejšnje vlade o imenovanju Ribičiča in Wedam Lukićeve za člana in nadomestno članico Beneške komisije za obdobje štirih let, s pojasnilom, da je "pravno neveljavno zaradi nepristojnosti prejšnje vlade v konkretnem primeru".

"Kar se mene tiče, bosta še naprej člana komisije, če bodo ugotovili, da je konzumirana pravica, ki jo ima vlada," pa je pred dnevi za STA dejal zunanji minister Karl Erjavec, ki je želel, da glede veljavnosti sklepa svoje povedo pravniki.

Evropska komisija za demokracijo skozi pravo, skrajšano Beneška komisija, je bila ustanovljena leta 1990 kot svetovalni organ Sveta Evrope glede ustavnih vprašanj.

Komentarjev 4
  • tralala 07:31 19.marec 2012.

    Ninč, desnaki NE bodo nikoli nehali izkopavati kosti in pogrevati zgodovine. Ker jim to služi za pridobivanje političnih točk maloumnih ljudi. Na drugačen način pač ne znajo funkcionirat.

  • nina 20:29 18.marec 2012.

    kaj ma to s preteklostjo neboste še nehali saj ste obljubili da ne bo pogrevanje zgodovine a ste že na oblasti, smo edina članica v eu ki pogreva zgodovino pregreba kosti in lista po arhivih saj zato smo pa tam , kjer smo.

  • cirilyo 19:25 18.marec 2012.

    www.wazzub-slovenia.com.nu*samo še do 9. aprila**obisk za omahljivce ni priporočljiv