Šport
30 ogledov

Japonci umikajo sporni logotip

kenjiro sano logotip oi 2020 EPA
Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu leta 2020 so sporočili, da so se začasno odpovedali uporabi logotipa za igre. Odločitev je posledica očitkov, da je stvaritev Kenjira Sana plagiat.

Prejšnji teden je belgijski dizajner Olivier Debie sporočil, da se bo z Mednarodnim olimpijskim komitejem zaradi plagiatorstva srečal na sodišču. Mok in prireditelji OI v Tokiu so obtožbe že zavrnili in sporočili, da Belgijec nima zaščitene podobe, ki jo je sicer ustvaril za gledališče v Liegu.

Težava z domnevnim plagiatorstvom je le zadnja v nizu za prireditelje iger čez pet let. Ti morajo nenehno krčiti stroške, nazadnje so se morali odpovedati nekaj tisoč sedežem na glavnem stadionu, ki bo za nameček nared pozneje, kot so načrtovali.

Japonski mediji poročajo, da bodo prireditelji najverjetneje v kratkem sporočili, da se povsem odpovedujejo logotipu, ter izbrali novega, a uradne odločitve še ni.

Še prejšnji teden je sicer direktor organizacijskega odbora iger Toshiro Muto zatrjeval, da so prepričani, da gre za original in da spremembe ne bodo potrebne. Pri avtorju so tudi dvakrat preverili, če je glede avtorskih pravic vse v redu, je takrat še dejal Muto.

Sporni logotip Tokia 2020 je velika črka T (ki naj bi v angleščini predstavljala besede Tokio, Tomorrow in Team), obkrožena z rdečo črto v obliki srca. Logotip Debieja pa je zelo podoben, le da je črka bela, ozadje pa črno.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:42 02.september 2015.

    Ni mi všeč logotip. Mislm razumem da mora biti rdeča pa bela zarad Japonske zastave samo če temu dodaš še nekaj pustih barv potem to prej odbija kot pritegne...vsaj mene.