Svet
10 ogledov

Japonska iztekanje označila za "resen incident"

Iztekanje vode v Fukušimi EPA
Tretja stopnja na mednarodni lestvici za ocenjevanje jedrskih dogodkov pomeni "resen incident" z izpostavljenostjo sevanju, ki desetkrat presega dovoljeno letno mejo za delavce.

Japonski jedrski regulator je danes povišal stopnjo nevarnosti uhajanja radioaktivne vode iz jedrske elektrarne Fukušima, potem ko so pristojni v torek sporočili, da je iz enega od rezervoarjev izteklo 300 ton kontaminirane vode.

Nacionalni jedrski regulator (NRA) je oceno uhajanja radioaktivne vode zvišal s prve ne tretjo stopnjo, kar na mednarodni lestvici za ocenjevanje jedrskih dogodkov pomeni "resen incident" z izpostavljenostjo sevanju, ki "desetkrat presega dovoljeno letno mejo za delavce", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Najvišje v zadnjih dveh letih

Gre za najvišje ocenjeni incident od začetka krize v elektrarni, ki sta jo marca 2011 prizadela potres in cunami. Najvišjo, sedmo, stopnjo na lestvici sta si doslej prislužila le jedrska nesreča v isti elektrarni pred dvema letoma ter jedrska nesreča v Černobilu pred četrt stoletja.

Voda še kar uhaja

Kot je sporočil upravljavec Fukušime, družba Tepco, se uhajanje vode danes nadaljuje, prav tako jim še ni uspelo ugotoviti njegovega vzroka. Bistvenih sprememb v ravni sevanja izven elektrarne medtem niso zaznali.

Trenutno odstranjujejo zemljo, kontaminirano z vodo iz rezervoarja, hkrati pa iz slednjega črpajo preostalo vodo. "Delamo vse, da se kontaminacija ne bi širila na območja izven elektrarne, vključno z morjem," je dejal predstavnik Tepca.

V jedrski elektrarni so zabeležili vrsto incidentov, povezanih z uhajanjem radioaktivnih snovi. Japonska vlada je v začetku avgusta ocenila, da iz poškodovane elektrarne v morje prek podtalnice dnevno izteče okoli 300 ton kontaminirane vode.

Vse več obolelih

Dobri dve leti in pol po jedrski nesreči je sicer v prefekturi Fukušima še naraslo število tam živečih otrok z rakom ščitnice. Kot je danes poročala televizija NHK, so ga pri preiskavi otrok, ki so bili v času nesreče mlajši od 18 let, odkrili še pri šestih. Število otrok s tovrstnim rakom se je tako povzpelo na 18.

Še 25 drugih naj bi poleg tega imelo katero od drugih oblik raka. Junija jih je imelo rak 15.

Da med rakom in jedrsko nesrečo dejansko obstaja vzročna povezava, je sicer po navedbah pristojnih zdravstvenih oblasti še prezgodaj trditi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.