Svet
78 ogledov

Japonski cesar napovedal korak brez primere

Cesar Akihito si bo s svojo soprogo ogedal tudi slovenske atlete. Žurnal24 main
Japonski cesar Akihito je napovedal, da se namerava v prihodnjih nekaj letih odpovedati prestolu, kar bi bilo v sodobni Japonski korak brez primere.

Cesar Akihito je sporočil, da želi prestol svojemu nasledniku, 56-letnemu princu Naruhitu, prepustiti, preden bo prešibak za polno opravljanje nalog. Družino je o svoji odločitvi že obvestil, spregovoril naj bi tudi pred javnostjo, NHK povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Akihita so leta 2003 operirali zaradi raka na prostati, leta 2008 pa je imel s stresom povezane težave z zdravjem. Leta 2011 so ga zaradi bronhitisa hospitalizirali za več kot dva tedna, leta 2012 pa so mu vstavili srčni obvod.

Na čelu Japonske je Akihito zadnjih 27 let. Njegova abdikacija bi bila v sodobni Japonski korak brez primere. Nazadnje je kak živeči japonski monarh prestol prepustil nasledniku pred okoli 200 leti.

Prvi v več stvareh

Cesar Akihito se je rodil leta 1933 in je leta 1989 nasledil cesarja Hirohita, v katerega imenu se je Japonska borila v drugi svetovni vojni. Ob 70. obletnici konca druge svetovne vojne pred letom dni je Akihito izrekel globoko kesanje.

To je bilo prvič, da je japonski vladar uporabil take besede na spominski slovesnosti ob obletnici japonske kapitulacije in nekateri so v tem videli prizadevanje, da utrdi dediščino pacifizma, ki je pod uradom vladajočih japonskih nacionalistov. Zaradi njegovega distanciranja od agresivnega nacionalizma iz časa druge svetovne vojne so ga mnogi občudovali.

Leta 2011 je naredil izjemno neobičajen korak, ko je po uničujočem potresu in cunamiju v Fukushimi pred televizijskih ekranov nagovoril javnost, navaja britanski BBC.

Akihito, ljubiteljski znanstvenik, je bil tudi prvi japonski monarh, ki se je še v čakalnici na prestol poročil s plebejko. V skladu s povojno japonsko pacifistično ustavo je cesar simbol države in enotnosti ljudstva, formalnih pooblasti ima le malo.

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.