Vizita za živali > Novice
2122 ogledov

Spremljevalec samurajev in japonski nacionalni zaklad

Akita inu
1/5
Marko Kopič
“Pasma psov Akita Inu spada med najstarejše avtohtone Japonske pasme, kjer je tudi razglašena za nacionalni zaklad,” opisuje vzreditelj s psarne Coton Calla Marko Kopič.

Prvoten namen pasme je bil po njegovih besedah lov na divjad in medvede, saj so kot pasma zelo močni, inteligentni in agilni. “Pogosto so bili spremljevalci samurajev. Japonci verjamejo da majhni kipci psov AkitaInu k hiši prinašajo rodnost, srečo in zdravje,” dodaja.

Hitro dojamejo, kaj želimo od njih

“Akite Inu so zelo zaščitniške in vdane svojim gospodarjem. So močno navezane na družinske člane in z njimi zelo rade preživljajo čas,” pravi Marko Kopič. Ker so zelo inteligentni, se po njegovih izkušnjah včasih začnejo dolgočasiti, zato je prav, da se z njimi dosti ukvarjamo. So tudi izjemno učljivi in bodo hitro dojeli, kaj želite od njih.

Akita inu | Avtor: Profimedias Profimedias
Česanje naj bo neke vrste obred

Dlaka Akite Inu je kratka in močna ter potrebuje redno česanje. Marko Kopič priporoča česanje enkrat tedensko, saj se podobno kot mi zelo dobro zavedajo časa, zato naj se jih češe vsak teden na isti dan. Tako se Akita navadi, da je česanje neke vrste obred s svojim gospodarjem. “Če se mladička Akite Inu začne zgodaj česati, se bo hitro navadil. Ker so Akite psi brez posebnega telesnega vonja, jih kopamo čim manj. Tako njihova dlaka tudi ohrani vodoodporne lastnosti,” dodaja.

Potrebujejo redno gibanje

“Tako kot vsaka pasma psov, je tudi Akita Inu primerna za vse ljubitelje psov, ki se bodo z njimi pripravljeni ukvarjat, jih imeli radi in primerno skrbeli za njih,” pravi Marko Kopič. Po njegovi oceni so zelo dobri kot spremljevalci, saj imajo svoje gospodarje zelo radi, in jih bodo osrečevali do kar 14 let, kar je za velikega psa dolga življenjska doba. 

Akita inu | Avtor: Profimedias Profimedias
Obenem opozarja, da pasma ni primerna za ljudi, ki se s psom niso pripravljeni ukvarjati, zanj nimajo časa in primernega prostora. Akite so po njegovih izkušnjah lahko v stanovanju, a potrebujejo redno gibanje zunaj. “Prav tako niso primerne za agresivne, vzkipljive in nepotrpežljive ljudi,” pravi.

Šolanje je po njegovem mnenju priporočljivo, saj je to dobra izkušnja in učenje tako za psa kot tudi za lastnika. Akita Inu je po njegovih besedah zelo zdrava pasma. “Težave imajo lahko s kolki, zato je še posebej pri mladičkih pomembno, da ne skačejo po stopnicah. Težave so lahko tudi z alergijami, zato je primerna in kvalitetna hrana zelo pomembna,” dodaja.

Marko Kopič to pasmo obožuje predvsem zaradi brezpogojne ljubezni, ki jo ponuja svojim gospodarjem. Pa tudi zaradi izgleda in ponosne drže, ki dosti pove o njihovem karakterju.

“Vsak trenutek z Akito je zabavna izkušnja. Doma imamo tudi psičke pasme Coton de Tulear - kotončke - ki so v primerjavi z Akito Inu seveda veliko manjši, a jih je zelo zabavno gledati pri igri, ker jih razlika v velikosti čisto nič ne zmoti,” dodaja.

Akita inu je sicer tudi pes ruskega predsednika Vladimirja Putina, pasme akita inu je bil tudi sloviti Hachiko, ki je po smrti skrbnika vsak dan hodil na železniško postajo in ga tam zvesto čakal. 

Akita inu in Vladimir Putin | Avtor: EPA EPA

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.