Šport
22 ogledov

Od smeha pa do zgražanja

shinzo abe
1/8
EPA
Poletne olimpijske igre v Riu de Janeiru so se končale tako, kot so se začele - z velikim spektaklom. Po zaslugi japonskega premiera so bili najbolj presenečeni prebivalci dežele vzhajajočega sonca.

Nekaj mešanih odzivov od muzanja, smeha, do zgražanja je izzval nastop japonskega premiera ob predstavitvi prihodnjega gostitelja olimpijskih iger Tokia. Predsednik japonske vlade Shinzo Abe je nastopil kot junak računalniških igric Super Mario.

Gledalce, ki so v vetru in močnem dežju sedeli na tribunah, je nepričakovano pozdravil japonski premier Abe, ki mu je uspelo iz Tokia priti skozi središče Zemlje na drugi konec sveta v le nekaj trenutkih zahvaljujoč preobrazbi v Super Maria. Sledila je kratka predstavitev Tokia kot organizatorja prihodnjih olimpijskih iger, ki bodo, kot obljubljajo Japonci, zaznamovane z visoko tehnologij. "Japonska vlada bo ... trdo delala, da bodo to najboljše igre kdajkoli," je dejal Abe, ki je poudarek na visoki tehnologiji najbolje ponazoril prav kot globalni junak igric.

Japonci tega niso pričakovali

Na Japonskem je predsednik vlade "Super Mario" številne šokiral. Prebivalci dežele Vzhajajočega sonca niso navajeni na takšne preobrazbe vrhunskih politikov. Nekateri odzivi so bili pozitivni, saj je premier porušil predsodek o duhomornih politikih brez kančka humorja. Eden izmed uporabnikov Twitterja je bil pozitivno presenečen: "Nisem vedel, da premier igra Maria, še manj, da se bo kar tako pojavil iz kanalizacijske cevi."

Nekateri pa so ob pogledu na Maria dobili asociacije na veliko katastrofo, saj jih je kanalizacijska cev, po kateri naj bi se iz Tokia v Rio "prežarčil" premier spomnila na smrtonosno ekološko katastrofo v Fukushimi. "Skočil je iz cevi, ki je bila zelo radioaktivna," je zapisal eden izmed kritikov.

Presenetil celo svoje sodelavce

Premier je presenetil tudi japonsko ministrico za okolje Tamayo Marukawo, pod okriljem katere sodi organizacija poletnih olimpijskih iger v Tokiu leta 2020. Ministrica ni bila seznanjena z namero strankarskega šefa in vodje vlade, da bo v Riu nastopil v vlogi junaka Nintendove igrice.

"Nikoli v življenju si nisem mislila, da bo igral Maria. Mogoče pa ne bi bilo slabo, če bi sam sebe poslej klical Shinzo Mario Abe, s čimer bi lahko še bolj izstopal in povečal zanimanje zase," je dejala.

Še najbolj je bil zadovoljen Abe sam. "Želel sem Japonsko pokazati kot prijazno tehnološko velesilo s pomočjo našega najbolj prepoznavnega junaka. Nisem vedel, kako se bodo odzvali ljudje. Vendar sem dobil toliko navdušenih odzivov, tako da sem zelo zadovoljen," je dejal Abe.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.