Slovenija
475 ogledov

Japonski turisti: Zahtevajo ločene postelje in posebno blejsko rezino

Japonski turisti Profimedias
Japonci so zelo priljubljeni in dobrodošli turisti, le njihovim kulturnim vzorcem, vrednotam in navadam se je treba prilagoditi

Na Japonskem je turizem zelo pomembna turistična panoga, saj se na pot po svetu vsako leto odpravi več kot dvajset milijonov tamkajšnjih prebivalcev, 15 milijonov japonskih turistov obišče Evropo.

Pravi bum prihodov japonskih turistov je začela Slovenija beležiti pred desetletjem, ko jih je v našo državo prišlo tudi petdeset tisoč na leto. V zadnjih dveh letih je številka sicer nekoliko upadla, čeprav jih je zadnjih dveh mesecih spet nekoliko več, potovanja v Slovenijo je namreč letos prvič organiziral največji japonski letalski prevoznik ANA. Na brniškem letališču je pristajal Boeing 777, ki je v dveh mesecih v Slovenijo pripeljal 1200 japonskih potnikov.

Največ stereotipov prav o njih

Japonski turisti | Avtor: Profimedias Profimedias

Japonec se vrne z enomesečnega potovanja po Evropi. Prijatelj ga radovedno povpraša, kje je bil in kaj je obiskal. Popotnik mu odgovori: “Ne vem, počakaj da pogledam fotografije.” se glasi dobro poznani vic, stereotip o japonskih turistih, ki ga poznamo v Evropi in verjetno jih ni turistov, ki bi bili bolj stereotipizirani od njih. Saj veste, za Japonce velja, da so škrti, kar pomeni, da malo pojedo, naokoli se sprehajajo s steklenico vode, masko na obrazu nosijo zato, da se ne bi okužili in še kaj bi se našlo. In kaj od tega je res? 

Japonci so zelo priljubljeni in dobrodošli turisti, le njihovim kulturnim vzorcem, vrednotam in navadam se je treba prilagoditi, pravi Simona Magdič, ena redkih japonsko govorečih turističnih vodnic pri nas, ki se je z japonskimi turisti prvič srečala na Bledu pred petnajstimi leti, ko so k nam začele prihajati prve japonske skupine. Sicer je Slovenija pravi bum prihodov Japoncev doživela nekaj let nazaj, s prvimi čarterji z japonskih mest. V zadnjih letih je število prihodov upadlo, prehiteli so jih Južni Korejci, ki jih zamenjujemo z Japonci.

Po podatkih Slovenske turistične organizacije ( STO) so se Korejci lani po prenočitvah povzpeli že na peto mesto (takoj za Italijani, Avstrijci, Nemci in Hrvati): "Čeprav ne delam z njimi, jih takoj prepoznam na pogled, so veliko manj organizirani, prepoznaš jih po oblačilih in po mojem, še več fotografirajo od Japoncev," pravi naša sogovornica in dodaja, da stereotip o pretiranem fotografiranju Japoncev, vsaj po njenih izkušnjah, ne drži. 

Selfie stick | Avtor: Profimedias Profimedias

 "Isti so kot Nemci, Italijani in seveda Slovenci, ko gremo kam. Mogoče izstopajo, ko se sprehajajo sami, čeprav se jih zamenjuje s Korejci in njihovimi palicam za selfije. Korejci fotografirajo s telefonov in tablic, Japonci imajo predvsem fotoaparate in to dobre kakovosti," doda turistična vodnica.

Ker imajo zelo malo dopusta (v povprečju 14 dni), tisti, ki so v pokoju, pa si potovanja v Evropo nekoliko težje privoščijo, si želijo na hitro ogledati vse. V Sloveniji se zadržijo dva dni ( Bled, Ljubljana, Postonjska jama), potem pa na Hrvaško, kjer si ogledujejo mesta, tamkajšnje kulturne spomnike. Kopanje v morju namreč ni v njihovi kulturi, ravno tako so jim premrzle naše toplice.

 So zelo občutljivi in to na najmanjše podrobnosti, strogi kar se hrane tiče in programa, kajti zelo hitro se pritožijo, zahtevajo globo in se sklicujejo potrošniške pravice,ki jih imajo v malem prstu.

Tudi dobronamerna presenečenja, ki naj bi povečevala zadovoljstvo gostov, ne dosežejo želenega učinka. V hotelskih sobah pričakujejo ločene postelje, tudi kadar gre za zakonca, bogati obroki pri niso zaželjeni.

Potrošniške pravice poznajo do potankosti

"Za japonske turiste je značilno to, da so še kako osveščeni o svojih pravicah. Govorim z izkušenj, ki sem jih pridobila s prodajanjem paketov japonskim agencijam, ki so te goste vozile k nam. Primer: Ko enkrat potrdiš hotel, ga ne smeš več spremenit, tudi teden dni prej ne. Skratka, če jim javiš, da je zmanjkalo sob, da bodo šli v drugi hotel, oni dejansko takoj zahtevajo penale, čeprav je ta drugi hotel boljši. Tako so odločili in tako je."

pletna | Avtor: Špela Mohorič Špela Mohorič

"Če imajo v programu, da se bodo peljali s tradicionalno pletno na Blejski otok in je ob tem zelo grdo vreme, si njihovi japonski vodniki ne bodo upali sprejeti elektične ladjice. Bolje je, da so vsi gostje mokri, kot da bi šli z električno ladjico, ker tako piše v njihovem programu" dodaja naša sogovornica, ki ob tem poudari, da so v primeru, da gre vse po maslu, zelo hvaležni gostje, ki jim tudi napitnine niso tuje.

V hotelu mora biti kad

Japonci enostavno sovražijo presenečenja: "Če so jim potrdil, da bodo imeli v hotelu svojo kad,  pa v dveh sobah te kadi ni, bodo zelo zoprni. Tudi če hotel za opravičilo ponudi ne vem kakšne aparmaje v depandansi s priboljški, to za njih ni v redu. Vsi bodo zelo zoprni in to tudi pokažejo."

Ločene postelje za zakonce. 

V hotelskih sobah pričakujejo ločene postelje, tudi če so v paru, pove dobra poznavalka japonske kulture in navad. "Na turah je glavni pogoj, da so postelje ločene. Ločeno ležišče in vmes mora biti kar nekaj prostora. Zakaj je tako ne vem natanko, mogoče zato, ker pri njih velja, da žena z otroki spi v ločeni sobi. Lahko povem samo to, da smo imeli nekoč eno skupino, ki ji tega nismo mogli zagotoviti, pa so se drugi dan prav zadovoljni prišli na zajtrk. Hoteli so tega vajeni, ko je najavljena japonska skupina, pač ločijo postelje. Na začetku so seveda bile velike težave, saj nič ni bilo prav, prav nobena stvar:"

Postojnska jama, obiskovalci, turisti | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Blejska rezina za japonske turiste

Če so se hotelirji prilogodili in pred prihodom Japoncev ločujejo postelje, so so gostinci prilagodili zahtevam glede hrane; tradicionalna blejsko rezino se jim tako postreže drugače kot drugim turistom: "Blejsko rezino jim razrežejo, pa ne zato, ker je ne bi imeli radi, je velika za poobedek, zato jo režejo, tudi zaradi cene, saj tudi na tem turisti varčujejo. Nasploh imajo Japonci zelo poseben odnos do hrane, zelo spoštljiv, kar pomeni, da mora biti hrana spoštljivo postrežena in zelo dobro izgledati na krožniku. Porcije so za njih manjše, ker manj pojedo in nenazadnje, potovanje v Evropo je za nekatere od njih še vedno zelo drago." Sicer jim slovenska hrana zelo odgovarja, predvsem gobova juha, nam je še zaupala naša sogovornica.

Avtobusni šoferji  jih obožujejo

Poleg navad, ki se nam Evropejcem mogoče zdijo čudaške, pa so Japonci zelo vljudni in čisti. Kot pravi naša sogovornica, jih hotelirji in avtobusni šoferji naravnost obožujejo, saj vse dosledno počistijo za seboj. Poleg tega so zelo uvidevni: "Maske na obrazu so največkrat zato, da ne okužijo nekoga drugega. Japonci so namreč zelo uvidevni, na jutranjih vlakih, ki so seveda prepolni, je nenapisano pravilo, da se ne govori na glas, ker motiš druge enako velja za masko, ki jo nosijo, ko so prehlaajeni, saj se bojijo, da bi koga okužili," pojasni naša sogovornica, ki pravi, da jo vendarle tudi kaj zmoti.

Še sanja se jim ne, kam so prišli

"Na žalost še vedno velikokrat ne vedo, kje so, enako velja za njihove japonske vodnike. Zame, ki razumem japonsko, bi bilo včasih bolje, da ne bi razumela, saj slišiš marsikaj; od Slavonije do Slovakije. Velikokrat se mu sploh ne sanja, kje je ali pa si je mogoče samo zapomnil, da gre na Hrvaško. Slovenija jim pa tako in tako uide, čeprav opažam, da so pozneje prav pozitivno presenečeni, tudi zato, ker nimajo velikih pričakovanj."

Predvsem pa se pri nas počutijo zelo varne, saj jih je ves čas strah, da bi se kaj godilo, je še povedala Magdičeva. 

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • KOJAK 10:46 18.september 2016.

    Malo opišite še goste iz Izraela... njihove navade in želje, ter mnenja turističnih delavcev.

  • uni65 21:57 17.september 2016.

    Pa kaj rinete spet migrante v ospredje

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 19:08 17.september 2016.

    "Japonci enostavno sovražijo presenečenja: "Če so jim potrdil, da bodo imeli v hotelu svojo kad, pa v dveh sobah te kadi ni, bodo zelo zoprni. Tudi če hotel za opravičilo ponudi ne vem kakšne aparmaje v depandansi s priboljški, to ...prikaži večo za njih ni v redu. Vsi bodo zelo zoprni in to tudi pokažejo.""Edino pravilno. Če je neki obljubljeno mora tko bit in pika. Sj zato pa imajo tak dobr urejeno državo ker so zoprni če kej ni prav. Mi pa mirno pogoltnemo vse kar nam pripravijo.