Magazin
29 ogledov

Jasna kritike ne komentira

jasna kuljaj Mediaspeed.net
Dr. Boris Leljak je Jasno Kuljaj podučil o nevarnostih pitja alkohola med nosečnostjo.

"Kot doktor moram komentirati provokativno objavo članka NOSEČA KULJAJEVA S PENINO v Slovenskih novicah z včerajšnjega dne, naslovnica in stran 23. Nosečnica Kuljajeva, javna oseba (!), svetuje mladim mamicam in nosečnicam, da je kozarec penine koristen za dojenje. Da mi je njenega nerojenega otroka žal, je popolnoma jasno. Da pa se kvasijo takšne zavajajoče objave, ki mladim predstavljajo alkohol v fazi nosečnosti kot celo zaželen, je pa zastrašujoče neodgovorno! Alkohol je dokazano nevrotoksičen ter hepatoksičen za plod, novorojenčke in otroke. Tudi za odrasle ni zaželen. Jasni Kuljaj bi svetoval obisk pediatra, zdravnika in mogoče tudi psihologa. Pa kakšne socialne delavke. Da jo poučijo o nevarnostih pitja alkohola med nosečnostjo in potem,“ se je v pismu, ki so ga objavile Slovenske novice, razburil dr. Boris Leljak, ki ga je zmotila izjava noseče Jasne Kuljaj: "Zaradi nosečnosti sem se letos odrekla pokušanju mladega vina, z gosti in starimi znanci sem nazdravila edino s kozarčkom penine, ki mi zagotovo ni mogel škoditi – mlade mamice mi celo svetujejo, da je koristen za dojenje.“

Jasna kritke ne želi komentirati

Jasno smo prosili za komentar na kritiko dr. Leljaka (po vsej verjetnosti gre za doktorja dentalne medicine Borisa Leljaka). "Brez komentarja,“ se je glasil njen odgovor.

Nosečnicam pitje alkohola sicer odsvetuje tudi Nacionalni inštituti za javno zdravje. "Vsaka hrana in pijača, ki jo zaužijete vpliva na vašega nerojenega otroka. Če pijete alkoholno pijačo, le-ta prehaja preko placente do vašega nerojenega otroka. Plod v vašem telesu bo morda zaradi tega utrpel številne fizične in nevrološke poškodbe, ki lahko trajajo do konca njegovega življenja. Otroci se lahko zaradi materinega uživanja alkoholnih pijač v nosečnosti rodijo s hudim sklopom motenj, ki se imenuje fetalni alkoholni sindrom,“ piše na njihovi spletni strani. Več o tem najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.