Šport
18 ogledov

Od zvezdnika do dobrodelnega kmetovalca

Jason Brown NFL kmetovanje Reševalni pas/Twitter
Bivši profesionalni igralec ameriškega nogometa Jason Brown je povsem spremenil svojo življenjsko pot in se posvetil kmetovanju, večino svojih pridelkov pa je razdelil med pomoči potrebne.

Danes 31-letni nekdanji center Jason Brown je leta 2005 debitiral v ligi NFL v dresu Baltimore Ravens, leta 2009 se je preselil k St. Louis Rams in podpisal triletno pogodbo, ki bi mu navrgla 37,5 milijona ameriških dolarjev.

Toda Brown je leta 2011 prekinil kariero, se odrekel plači za zadnje leto njegove pogodbe (12,5 mio. dolarjev) in se preselil v domačo Severno Karolino, kjer je kupil 404 hektarje obdelovalne zemlje in postal (dobrodelni) kmetovalec.

Letos je imel Brown dobro letino, česar ne potrebuje zase in za družino, pa je razdelil javnim kuhinjam in revnim družinam. Tako je letos razdelil 23 ton krompirja in pet ton kumar. Brown svojega velikega posestva seveda ne obdeluje sam, zaposluje nekaj ljudi, ki mu pomagajo pri obdelovanju zemlje. 

"Opazovati rast krompirja - to je sreča"

"Moj agent mi je rekel, da delam največjo napako v življenju, ko sem prenehal z igranjem nogometa. Sam sem verjel, da to ni napaka in to sem vsem tudi povedal. Ljubezen je nekaj najlepšega, kar lahko podariš ljudem in to je za mene ljubezen," je svojo odločitev obrazložil Brown, razloge za svojo pot pa je razkril tudi v pogovoru na zgornjem posnetku.

Brown sicer o kmetovanju ni vedel ničesar, ko je bil še profesionalni športnik. 145-kilogramski orjak je tako na spletu pogledal številne filme in prebral veliko literature o kmetovanju. "Zame ni lepšega, kot opazovati krompir, kako raste. To je sreča," je dejal Brown.

Komentarjev 1
  • Jose Bulgaras 12:34 02.december 2014.

    vsa čast! Mr. Brawn posodi meni prosim 1 mio, da še jaz začnem kmetovat? :)