Slovenija
18 ogledov

Javna objav tistih, ki ne izplačujejo plač?

ilustracija 200 Evrov, Euro, bankovec, denarnica, placilo, denar, valuta, foto: Boštjan Tacol
Pri ZSSS predlagajo, da bi javno objavili seznam tistih delodajalcev, ki ne izplačujejo plač.

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) poudarjajo, da se strinjajo z delodajalci, da je za pot iz krize nujna sprostitev kreditnega in zaposlitvenega krča, vendar izpostavljajo, da si ne želijo gospodarske rasti, ki jo poganjata gospodarski kriminal in sistemska korupcija. Kot pozitiven korak v smeri transparentnosti gospodarstva izpostavljajo javno objavo davčnih dolžnikov. "Po do zdaj razpoložljivih podatkih se je po štirih javnih objavah davčnih dolžnikov poravnalo davčne obveznosti v višini okoli 30 milijonov evrov," so zapisali.

Obrazce oddajo, izplačajo ne

Kot naslednji korak v imenu transparentnosti poslovnega okolja pa naj se, kot predlagajo, sprejmejo zakonodajne spremembe, ki bodo omogočale javno objavo delodajalcev, ki ne izplačujejo plač. Opažajo namreč, da nekateri delodajalci v zadnjem času zgolj oddajajo obrazce o obračunu davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače, vendar hkrati te ne izplačajo.

Hrvaška za vzor

Za vzor v ZSSS postavljajo hrvaško vlado, ki je 25. julija sprejela predloge sprememb zakona o davku na dohodek, kjer se predvideva tudi javna objava vseh davčnih zavezancev oziroma delodajalcev, ki ne izplačujejo plače svojim zaposlenim oziroma ki so tri mesece zapored oddajali samo obračun prispevkov.

Čeprav je v zakonu o delovnih razmerjih zagrožena visoka globa za neizplačilo plač, je tudi ta le pogojno izterljiva v primeru nelikvidnih ali navidezno nelikvidnih podjetij, poudarjajo v ZSSS. Javna objava delodajalcev, ki ne izplačujejo plač, pa bi po njihovem mnenju pravočasno preprečila take primere in povečala plačilno disciplino.

Komentarjev 6
  • provni 08:06 17.avgust 2013.

    Takoj, ko nekdo ne izplačuje plač, je potrebno začeti ugotavljati izvor premoženja. Gotovo je denar šel v zasebne žepe, namesto v plače. Najboljša rešitev je nato rubež pri nas in v tujini.

  • privat 22:23 16.avgust 2013.

    vsak primer je treba ločeno vzeti v obravnavo! So primeri v katerih delodejalci vozijo dobre avte in imajo dobre nepremičnine in neizplačujejo sploh plač zaradi prepričanja da delavec ni vreden izplačila. drugi primeri so da delodejalec trudi ostati human in ...prikaži več ne more trenutno izplačati plač zaradi recimo kazni ki so jo prepisali barabinasti inšpektorji zaradi neizplačila kovert pod mizo. miljon vrst delodejalcev v en koš?? Ja to je mogoče samo v ...deželi kovert in poznanstev!

  • ennanova 19:34 16.avgust 2013.

    Človek kot subjekt želje v republiki umaZlahka torej vidimo, da kapitalizem z nenehno proizvodnjo dobrin ravno ne zadovoljuje človekovih želja, temveč jih onemogoča in sprevrača. Vtis je zares zastrašujoč: ljudje naivno …http://za-misli.si/teorija/besede/1117-clovek-kot-subjekt-zelje-v-republiki-uma