Slovenija
210 ogledov

Javni sektor pred vlado; učitelji izsiljujejo?

Protest pred vlado Anže Petkovšek
Najnižje plačani javni uslužbenci pred vlado zahtevajo zvišanje svojih plač. Z današnjim protestom se ne strinjajo vsi sindikati.

Protest pred vlado, s katerim se ne strinjajo vsi sindikati; v Konfederaciji slovenskih sindikatov opozarjajo, da do dogovora z vlado ni prišlo zaradi izsiljevanja Sviza pri umeščanju učiteljev v višje plačne razrede.

Zaradi tega bodo po njihovem mnenju prikrajšani najslabše plačani javni uslužbenci celotnega javnega sektorja, ki bodo danes celo protestirali v imenu Sviza. "Za višje plače učiteljev protestirajo čistilke, kuharji, hišniki ..." opozarjajo v Konfederaciji slovenskih sindikatov.

Protest pred vlado | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


Za protestni shod pred vlado so se odločili v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja Slovenije. Od vlade zahtevajo, da se v pogajanjih za odpravo plačnih anomalij najprej dogovorijo za izboljšanje plač tistim z najslabšimi plačami, torej do vključno 26. plačnega razreda. Zvišanje za dva plačna razreda oziroma osem odstotkov pričakujejo že s 1. julijem.

S protestom bodo v konfederaciji vztrajali, da se v prvi fazi podpiše dogovor za zaposlene do vključno 26. plačnega razreda, v drugi fazi pa da se pogajanja nadaljujejo za odpravo vseh preostalih anomalij, torej za tiste, ki so uvrščeni nad 26. plačni razred. Konfederacija je odpravo anomalij in reševanje plačnih razmerij

v dveh korakih predlagala, ker po njihovem mnenju dosedanji vladni predlog selektivnega zviševanja plač na delovnih mestih z zahtevano visokošolsko izobrazbo napeljuje h konfliktom med posameznimi dejavnostmi in poklici.

Minister - ostati je treba v okvirju

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je v izjavi za medije pred začetkom današnjega shoda zavrnil očitke, da vlada povečuje plače na najvišje vrednotenih delovnih mestih, pač pa je ravno nasprotno. Vlada namreč v svojem predlogu praktično 90 odstotkov sredstev za odpravo anomalij namenja javnim uslužbencem do 26. plačnega razreda.

Vlada je po njegovih besedah uspela pripraviti predlog, ki v okviru dogovorjenih 70 milijonov evrov za odpravo anomalij izboljšuje uvrstitve javnih uslužbencev. Od sindikalne strani pa do danes niso dobili niti enega usklajenega predloga odprave anomalij, "dobili pa smo dva predloga dveh skupin, ki za 40 oziroma 47 milijonov presegata ta okvir", je poudaril minister.

Protest pred vlado | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek


Vlada sicer nima nobenega zadržka, da ne bi najprej zaprli pogajanj za odpravo anomalij pri najnižje plačanih javnih uslužbencih, kot zahtevajo v konfederaciji sindikatov javnega sektorja. A pri tem morajo sredstva, ki jih namenjajo za te plače in tudi za ostale poklice, dejansko ostati v okviru 70 milijonov, je še dodal Koprivnikar.

Po njegovih besedah se je vlada zavezala, da bodo s 1. julijem izplačane višje plače, to pa lahko naredijo samo tako, da s sindikati podpišejo dogovor. Če se bodo uspeli uskladiti v naslednjih 14 dneh, je ta rok še realen, je dejal Koprivnikar, ki si želi, da bi se pogajanja nadaljevala za pogajalsko mizo in ne s protesti.

Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja in glavni tajnik sindikata Sviz Branimir Štrukelj je po drugi strani na ponedeljkovi novinarski konferenci ocenil, da "ne bo konec sveta" če presežejo dogovorjeni finančni okvir, saj je država po njegovem mnenju v kondiciji, ki to omogoča.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Avatar praufo
    praufo 14:55 21.junij 2017.

    ja in samo izobrazba je tista, ki prinese največ dodane vrednosti, halo? ampak kot razvita družba bomo marsika rabili imet "postorjeno", in prav bi bilo, da bi se zakonodaja spremenila, žačni razmišljat o delu kot delu, ki ga je treba ...prikaži več postorit ali pa plačat, to slovenija še ne kapira

  • Igorgeus 14:05 21.junij 2017.

    Ni samo v Sloveniji tako. Malo je nižje izobraženih, ki lahko lahko delajo namesto višje izobraženega, obratno pa veliko lažje.

  • Igorgeus 14:03 21.junij 2017.

    Vsi ostali s VII. stopnjo v državnem sektorju začnejo v 28. plačnem razredu. To je cca 800 eur. Kar je anomalija je to, da naj bo čistilka brez zahtevane izobrazbe v 26. plačnem razredu, nekdo s fakulteto pa v 28. ...prikaži več Potem lahko kvaliteta dela samo še pada.