Slovenija
23 ogledov

Javni uslužbenci odložili delo

Učiteljica iStock
Danes v Sloveniji poteka splošna stavka javnega sektorja. Od 80 tisoč do 90 tisoč šolnikov, policistov, carinikov, gasilcev, zaposlenih v zdravstvu in v javni upravi protestira proti vladnim protikriznim ukrepom. Tik pred 12. uro shodi v mestnih središčih.

Sindikati zahtevajo, da vlada umakne po njihovem mnenju nepravične ukrepe, ki razgrajujejo socialno državo, ohrani dosežene standarde kakovosti javnih storitev ter da ne odpušča in znižuje plač javnih uslužbencev. Poleg znižanja plač javnim uslužbencem in funkcionarjem varčevalni ukrepi vlade med drugim predvidevajo znižanje bolniškega in porodniškega nadomestila, otroškega dodatka in letnega dodatka za upokojence. Vlada je med številnimi ukrepi predvidela tudi ukinitev brezplačnega vrtca za drugega otroka, spremembo normativov v izobraževanju in omejitev števila dni dopusta.

Javni uslužbenci bodo stavkali na delovnih mestih, za številne dejavnosti, kot so zdravstvo, policija in gasilstvo, pa velja zakonska omejitev, po kateri morajo zagotavljati minimalne standarde delovnega procesa. Vlada je že napovedala, da ne bo pokrila stroškov stavke, čemur pa sindikati nasprotujejo.

Tudi na stavkovni dan se bodo nadaljevala pogajanja med koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki združuje 24 sindikatov, in vladno pogajalsko skupino, ki so se sicer začela v torek.

Pet pred 12. uro opozorila vladi

Sindikati javnega sektorja bodo pet minut pred 12. uro v večjih mestih pripravili protestne shode. Organizatorji na shodu v Ljubljani pred poslopjem vlade pričakujejo nekaj tisoč ljudi. Mirni protesti so napovedani tudi v Mariboru na Trgu svobode, v središču Celja na Kosovelovi, v Kopru na Titovem trgu, v Velenju na Titovem trgu, v Novem mestu na Glavnem trgu, v Murski Soboti na Trgu zmage, v Novi Gorici pred občino, v Kranju in Ravnah na Koroškem. Za shod na Ptuju, kjer se bo danes na obisku mudila vlada, po zadnjih informacijah organizatorji niso dobili dovoljenja.

Komentarjev 7
  • enola 12:05 18.april 2012.

    Hja, takrat so "tovariši" imeli veliko več "pooblastil" in je v razredu vladal mir. Kaj pa danes? Smrkavci so zaščiteni. Ne razumite me narobe, ampak veliko današnje mladine nima osnovih manir in trohice spoštovanja. Ane dd?

  • Avatar atojeto
    atojeto 11:45 18.april 2012.

    Ti pa čakaj na zdravnika, gasilca, itd. Glupsoni v naši državi niso doumeli, da se je večina teh služb razvila iz določenih potreb. Res pa je tudi, da imamo kup preglomaznih in nepotrebnih služb, kar pa so povečini vladne službe. ...prikaži več Najlažje je narediti nekaj tako vsepovprek, kot pa poiskati resnične krivce.

  • dd 11:04 18.april 2012.

    Včeraj je bilo slišati po tv, kako ne more biti v razredu več kot 22 učencev, zaradi oteževanja razlage učne snovi. V mojih časih nas je bilo v razredu 34, pa brez nobenih problemov!! Vsi smo se normalno učili in ...prikaži več shajali. Mislim, da so današnja dejanja in izjave učiteljev zrela za kakšnega psihiatra.