Slovenija
39 ogledov

Ček z donacijo za NLB

NLB Boštjan Tacol
Pobudniki peticije za privatizacijo in depolitizacijo predstavnikom banke predali ček z donacijo.

Pobudniki peticije za privatizacijo in depolitizacijo slovenskega gospodarstva bodo danes ob 13. uri pred službenim vhodom NLB na Trgu republike 2 predstavnikom NLB predali ček z donacijo.

"Ker poteka debata o privatizaciji, želimo izpostaviti, da se le ta ne more končati s 15 podjetji, ampak mora iti naprej, ter da je privatizacija bank ena ključnih težav naše družbe, kar se je pokazalo z dokapitalizacijami," je povedal Jaka Šoba, ki vodi zadnjo akcijo. "Sporočilo, ki ga bomo predali z donacijo, je, da sočustvujemo z zaposlenimi v banki, ker se morajo upogibati volji politike. Ni potrebno, da prosijo državni zbor, da preko davkov zbira denar za neumnosti, ki jih politika počne, zato smo denar z donacijo neposredno prinesli kar sami."

O privatizaciji tudi poslanci

Peticijo Za privatizacijo, za depolitizacijo! bo sicer danes obravnaval odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko, na vprašanja o upravljanju državnega premoženaj pa bo v državnem zboru odgovarjal tudi predsednik vlade Miro Cerar. Finančno ministrstvo, ki ga vodi Dušan Mramor, je namreč pretekli teden vladi predalo osnutek strategije upravljanja državnih naložb. Osnutek je splošne narave in še ne opredeljuje, katera podjetja bodo prodali in katera ne.

Več jih je proti

Peticija proti privatizaciji ima glede na rezultate ankete Dela višjo podporo kot peticija v podporo privatizaciji. Peticiji Za privatizacijo je bliže 36 odstotkov vprašanih, peticiji Preprečite razprodajo pa 44 odstotkov vprašanih.

Anketo je opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik 20. in 21 januarja na vzorcu 400 državljanov.

Komentarjev 2
  • Anves 10:29 27.januar 2015.

    Državne banke so brezno brez dna za davkoplačevalski denar. Sicer mi pa ni jasno po kakšni logiki je šel davkoplačevalski denar tudi za sanacijo privatnih bank kot sta npr. Factor banka in Probanka. Edina razlaga je, da so strici iz ...prikaži več ozadja, ki stojijo za vsemi dosedanjimi vladami imeli tudi v teh bankah naložen rizičen kapital iz tajkunske tranzicije. Navadne državljane , ki so pred leti kupovali delnice NKBM in Banke Celje pa je država kasneje razlastninila. V čem je torej za navaden državljane koristno, da so banke v državni lasti in upravljanju ?

  • Vseslovensko Združenje Malih D 13:04 26.januar 2015.

    Javna tribuna NE RAZPRODAJA, TEMVEČ BOLJ RAZUMNO UPRAVLJANJE sinoči še v Mariboru - »Odkup najprej ponuditi državljanom ter vrniti zaupanje v varčevanje/investiranje na domačem kapitalskem trgu« izpostavlja Predsednik VZMD na tribuni, ob hkrati predani Strategiji upravljanja kapitalskih naložb Premieru RS ...prikaži več s strani finančnega ministra - Četrtek, 22.01.2015 www.vzmd.si/novice/206820 VIDEO REPORTAŽA z odmevne javne tribune »NE RAZPRODAJA, TEMVEČ BOLJ RAZUMNO UPRAVLJANJE«, ob aktivni udeležbi predstavnikov VZMD - Torek, 13.01.2015www.vzmd.si/novice/206467