Magazin > Lepota & telo
105 ogledov

Usesti se ali ne usesti se na javni WC?

Takšna stranišča si prebivalci držav v razvoju zaradi pomanjkanja denarja in vod Žurnal24 main
Ob misli na javna stranišča marsikoga mine nuja, ki jo je začutil še trenutek pred tem. Pa je strah pred uporabo javnih stranišč upravičen?

Med nakupovanjem se oglasi vaš mehur in vas postavi v nerodno situacijo. Javnih stranišč ne marate, zato se sprašujete, ali bi vam uspelo zdržati do doma ali bo iz te bitke kot zmagovalec izšel mehur. Če se obisku javnega stranišča ne morete izogniti, ste postavljeni pred novo dilemo. Se dejansko usesti na školjko ali poskrbeti, da ne pride do stika med vašo kožo in pokrovom. 

Raziskava opravljena med Američani je pokazala, da se jih skoraj 60 odstotkov ne bo usedlo na školjko. "Če školjka ni vidno umazana, je ponavadi čistejša od drugih stvari v stranišču,“ pravi zdravnik Travis Stork. Večje leglo bakterij so kljuke in pipe. Stock zato poudarja, da je najbolj učinkovit ukrep, s katerim preprečite prenos teh bakterij na vas, da si umijete roke in se izognete prijemanju kljuk na poti iz stranišča. 

Tisti, ki se nad stranišče zgolj nagnejo, pozabljajo, da to ni najbolje za njihov mehur. Medenične mišice se namreč zategnejo, zaradi česar je uriniranje težje. Če neprestano tako urinirate, si nehote večate možnost za pojav inkontinence. 

Ko uporabite javno stranišče, se poslužujte papirnih nastavkov za školjko, v kolikor so na voljo, in ne pozabite temeljito umiti rok. Če greste v javno stranišče, kjer je več školjk, izberite tisto bližje vratom. Raziskave so namreč pokazale, da so ta najmanj uporabljena, z najmanj bakterijami in je v njih ponavadi največ toaletnega papirja. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.