Šport
24 ogledov

"Jaz se polovičarstva ne grem"

Damir Dugonjić EPA
Trener Matija Medvešek meni, da Damir Dugonjić v tej sezoni ni najbolje pripravljen. Plavalec se mora zdaj odločiti, ali bo z njim sodeloval do olimpijskih iger v Rio de Janeiru.

Pred slovenskim plavalcem Damirjem Dugonjićem je na letošnjem evropskem prvenstvu v Berlinu še nastop na 50 m prsno. Njegov trener Matija Medvešek izpostavlja, da je plavalec sposoben osvojiti medaljo, odkrito pa je spregovoril o nastopu na 100 m prsno in razkril, da Korošec na EP pač za medaljo ni bil stoodstotno pripravljen.

"Manjka mu delo, ki ga ni opravil v ZDA. Že v Radovljici sem povedal, da ni pripravljen. Lani je bila zgodba drugačna. Nikogar ne bom obtoževal, a očitno se ni delalo več kot pet treningov v vodi na teden," je odkrit Medvešek, ki mu je žal predvsem zaradi potenciala plavalca, ki bi se lahko boril tudi za zlato medaljo.

V vrhunskem športu gre le za odstotek ali dva slabšo pripravljenost, ki se na koncu odrazi v sekundi slabšem dosežku: "Zaradi tega se boji plavati, napadati, začeti odločno in tekmovati. Vse to si je lani upal, letos pa ne zaupa samemu sebi. To ti načne psiho." In prav to se je videlo tudi ob sedmem mestu na 100 m prsno. "Prvih 25 metrov je odplaval dobro, nato pa popustil in spremenil frekvenco. V drugem delu se je 'šparal' za zadnjih 25 metrov in napad, a medalje se kar tako tudi na EP ne da osvojiti."

Nenazadnje je tudi plavalec sam med vrsticami priznal, da je želel z nekaj manj dela do enakega izida kot lani. Zdaj ga čaka obramba naslova na 50 m prsno. "To bo druga zgodba. Anglež Adam Peaty je hiter kot zverina, vsi ostali pa so s pravim pristopom premagljivi," pravi Medvešek. Ta upa, da se bo njegov varovanec sestavil predvsem psihološko: "Dovolj je hiter za medaljo. Pomembno bo le, da se pravilno pripravi za tekmo. Tam bo za zmago težko, a vsi razen Peatyja so premagljivi. Mislim, da bo Damir zmogel to pravo razmišljanje."

Kot pravi Medvešek, je letošnja šola morda prišla celo pravočasno. Poudarja, da je v nadaljevanju vse odvisno od plavalčevih odločitev, sam pa meni, da je znanja na Ravnah na Koroškem dovolj za napad na olimpijsko medaljo v Rio de Janeiru, da so mu tam sposobni zagotoviti vse potrebne razmere, a odločiti se bo moral sam. Dugonjić je po njegovem mnenju zanesljivo tekmovalec, ki se po Sari Isaković lahko odkrito spogleduje z naslednjo slovensko plavalno olimpijsko medaljo.

"Zdaj je spoznal, da z manj dela in brez zelo dobrega treninga tudi na evropskem prvenstvu ni moč uspeti, kaj šele na olimpijskih igrah v Rio de Janeiru. Te zadeve je treba nadgraditi, morda s treh višinskih priprav na pet. Zdaj je odvisno od njega, če je pripravljen, če ne, naj gre v ZDA in dela tam. Jaz sam se polovičarstva ne grem," še dodaja trener, ki pravi, da s tekmovalcem seveda ni prišlo do spora, a da je čas za resno odločitev v luči iger v Braziliji.

Kot pravi trener, Dugonjić do iger lahko računa na izid okrog 58,0. "Sam menim, da je lahko svetovni prvak, svetovni rekorder in da lahko osvoji tudi olimpijsko medaljo. A za te izide se je treba raztrgati vsak dan, na vsakem treningu in to dvakrat na dan, dve leti skupaj. Če se odloči za Rio, je treba v naslednji sezoni zagrabiti, svetovno prvenstvo v Kazanu bo le vmesna postaja, a glavni cilj bo Brazilija."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.