Svet
98 ogledov

Je 45 milijonov evrov vredno darilo primerno za 7-letnico?

Diamant EPA
Hongkonški milijarder Joseph Lau je za 12,03 karatni diamant Modra luna na dražbi, ki jo je organizirala avkcijska hiša Sotheby's, plačal rekordnih 45 milijonov evrov. Najvišji znesek, ki ga je doslej kdo odštel za modri diamant, je presegel za skoraj 15 milijonov evrov.

"S prodajo diamanta Modra luna smo postavili nov svetovni rekord, ko gre za dražbe dragih kamnov," je povedal David Bennett iz družbe Sotheby's in dodal: "Tako lepega kamna še nisem videl. Oblika, barva, čistost – gre za čaroben kamen."

Avkcijska hiša je sicer upala, da bo zanj iztržila med 30 in 50 milijonov evrov.

Drage kamne kupuje za hčerke

Brezhiben in nenavadno obarvan diamant so Modra luna poimenovali, ker se tudi v naravi pojav pojav modre lune pojavi zelo redko. Po nakupu pa ga je novi lastnik po svoji hčreki preimenoval v "Josephinina modra luna".

Diamant | Avtor: EPA EPA
Diamant | Avtor: EPA EPA
Svoji najmlajši hčerki je tako v preteklosti že kupil moder diamant – 7,03-karatno Josephinino zvezdo. Radodarni očka je globoko segel v žep tudi za 16,08 karatni rožnati diamant Sladka Josephine, zanj je plačal dobrih 26 milijonov evrov.

Lauovo premoženje naj bi bilo vredno okoli prek devet milijard evrov, milijarder pa naj bi imel "navado" kupovati drage kamne za svoje otroke.

Za starejšo, 13-letno hči Zoe pa je kupil 9.75 karatni moder diamant vreden dobrih 30 milijonov evrov in broško z diamanti in rubini, za katero je plačal 7,5 milijona evrov.

Bil je obsojen podkupovanja, a se izogiba zapora

Lani so Laua v Macau zaradi podkupovanja in pranja denarja obsodili na pet let in tri mesece zaporne kazni. Kmalu za tem je odstopil kot predsednik uprave svoje nepremičninske družbe. 

Prestajanju zaporne kazni se mu je uspelo izogniti tako, da ne potuje v Macau – ta država namreč s Hong Kongom nima podpisanega sporazuma o izročanju obsojencev. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 00:34 14.november 2015.

    Največji problem so bogataši ki ne skrbijo da denar kroži. Tole je kvečjemu pohvalno. Čim več zapravljajte. To je dobro tako za družbo kot tudi njih.

  • primoz.g 16:52 13.november 2015.

    ko bo stara 20 bo iz teh 45 zraslo 100.ssnaj bogati obdarujejo svoje otroke kakor jim je volja.

  • primoz.g 16:50 13.november 2015.

    vedno, zakaj ne ??