Magazin > Lepota & telo
86 ogledov

Je dvojezična vzgoja prednost?

otrok vrtec deklica Shutterstock
Na kaj je potrebno paziti pri dvojezični vzgoi in ali je ta res tako dobra?

"Prvi pogoj za učenje tujega jezika je, da se otrok dobro počuti. Imeti mora občutek varnosti, sprejetosti in topline," ob evropskem dnevu jezikov poudarja Sandra Sešek Brajko, direktorica dvojezičnega vrtca Moje sanje. Dodaja, da je učenje treba spremeniti v igro ali pa nekaj, kar je otroku samoumevno in hkrati prijetno.

Začnite že zgodaj

Pri učenju jezika je bistvena razlika oziroma prednost, če se ga lotimo že v zgodnjih letih. Ko otrok odrašča v dvojezičnem okolju ali mu je izpostavljen vsaj del svojega zgodnjega življenja, sočasno osvaja različna besedišča in jezike. "Ključna v tem pogledu so predvsem predšolska leta, ko otroci vsrkavajo spodbude iz okolja brez posebnega napora skozi vsakdan, druženje, igro. Tako je zmanjšan stres oziroma odpor pri učenju tujih jezikov, ki se lahko pojavi pri učenju pozneje v življenju, pri starejših otrocih," pojasnjuje Sešek Brajkova.

Večja fleksibilnost možganov

Med prednostmi, ki jih prinaša dvojezičnost, raziskave izpostavljajo boljše možnosti osredotočanja in logičnega sklepanja, hitrejše preklapljanje med nalogami, večjo možgansko fleksibilnost ter ustvarjalnost. "Otroci z dodatnimi jezikovnimi znanji so lahko uspešnejši v šoli in v poznejšem življenju, seveda ob pogoju, da je proces učenja prilagojen potrebam razvijajočih se malčkov. V osnovi dvojezičnost spodbuja boljše delovanje možganskih funkcij," pravi.

Spodbuja raziskovalni duh

Cilj dvojezičnosti pa naj ne bo zgolj obvladovanje jezika. "Kar se nam zdi pomembno in k čemur stremimo pri naši vzgoji, je to, da je dvojezičnost eno izmed orodij, s katerim želimo prispevati k vzgoji samozavestnih otrok, ki razmišljajo s svojo glavo. Tako pri vzgoji poleg znanja angleščine poudarjamo spoznavanje kulturnih razlik, raziskovalni duh ter sposobnost prevzemanja odgovornosti in sprejemanja lastnih odločitev," sklene.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.