Zdravje > Eko kotiček
164 ogledov

Je Kepler končno res našel Nezemljane?

Vesolje Profimedias
Gre za zadnjo od možnih hipotez, a je astronom s Penn State ne izključuje.

Vesoljski teleskop Kepler ima med drugim nalogo, da išče oddaljene planete, kjer bi se lahko razvijalo življenje. Obstaja pa možnost, da je odkril nekaj še bolj razburljivega, piše Focus.

Zdi se kot da je zvezda KIC 8462852, ki se nahaja kar 1480 svetlobnih let od Zemlje, obdana z nečim, kar bi lahko bila tudi struktura Nezemljanov.

Velika količina mase 

Če se exoplanet vrti okoli zvezde, Kepler registrira slabitev njegovega oddajanja svetlobe v rednih intervalih v določenem številu ur in dni. Posebnost KIC 8462852 je, da je bila v obdobju od 5 do 80 dni 80-odstotno zakrita. Zato se zdi, da se okoli zvezde vrti velika količina mase.

Vse to bi bilo normalno, če bi bila KIC mlada zvezda. Mlada zvezda je namreč obkrožena s prahom in raznimi deli, ki se kasneje zaradi gravitacije organizirajo v planete in asteroidne pasove. Ugotovitve pa kažejo, da je KIC stara in ne mlada zvezda.

Strokovnjakinja Tabetha Boyajian iz Univerze Yale je objavila svoja razmišljanja (tukaj najdete pdf), kjer išče razlage za zanimiv pojav. Ena od razlag je okvara Keplerja, lahko bi šlo tudi za kopičenje asteroidov ali za kakšen drugi pojav.

Astronom s Penn State Jason Wright pri tem dodaja: “Čeprav morajo biti Nezemljani vedno zadnja hipoteza, ki jo obravnavamo, bi bila ta masa v orbiti okrog zvezde lahko tudi posledica tehnologije Nezemljanov", kot ščit ali kolektroji za sončno energijo. V vsakem primeru pa si je težko predstavljati, kako bi razrešili skrivnost, ki je od nas oddaljena 1.480 svetlobnih let. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.