39 ogledov

Je ona moja punca ali mama?

Še en grozd za mamico. Žurnal24 main
Nekje na dolgem seznamu stvari, ki jih moški pri ženskah ne razumejo, je tudi njihova težnja, da s partnerji ravnajo kot z otroki.

Med prvimi zmenki oziroma dvorjenjem je ženska običajno neodvisna in prilagodljiva, ob prvih znamenjih, da postaja razmerje resno, pa jo nekaj krcne po glavi in nenadoma se začne obnašati kot druga mama. Seveda so od te preobrazbe tudi koristi (vsaj trije obroki dnevno so prvi na seznamu), polega tega pa ima (ne)pričakovana levitev kar nekaj senčnih strani, kot so sitnarjenje, godrnjanje in nenehno pridiganje.

Konec koncev lahko takšno razmerje mama–sin pomeni smrt romantike v odnosu. Oseba, s katero seksate, vas ne sme spominjati na osebo, ki vas je rodila. Kako torej izbranko odvaditi materinskega vedenja in jo prepričati, da ste polnokrven moški?

Njen materinski instinkt
Po pravici povedano, je to zelo težko doseči. Moški se večkrat sprašujejo, kje je razlog za takšno vedenje. Vzgoja, dednost? Ne glede na to, koliko se feministke v današnjih časih borijo proti svojim ženskim danostim, je njihova naravna vloga, da rojevajo otroke in skrbijo zanje. Če nimajo lastnega potomstva, svoje materinske instinkte najbrž projicirajo na osebo, ki jim je najbliže. Ne želijo si sicer vse postati matere, a večina jih čuti notranji potisk, da za nekaj ali nekoga skrbijo. Kadar to pomeni, da mora moški nenehno paziti, da ne bo preznojena nogavica padla mimo koša za perilo, lahko to v njem prebudi upornega najstnika.


Ljubezen in skrb. © iStockphoto

 
Odgovor bi seveda bil, da je treba pokazati, da ste neodvisen moški, ki zna poskrbeti zase. Ampak to se pogosto izjalovi. Greste recimo na jadranje in vas začne zebsti, zato iz nahrbtnika izvlečete anorak in se pripravljate, da boste izvlekli še rokavice, ko ona reče: "Tudi rokavice lahko oblečeš." Ženske so v svoji skrbi preprosto prehitre. Moški bi morda moral v popolnosti napovedati dejanje, kar pa bi delovalo nekako retardirano, kajne? "Zebe me. Iz nahrbtnika bom izvlekel anorak in rokavice." Želi katera takšnega moškega?

Moške tudi pogosto razjari, ker ženska pridiga, kako je treba zložiti zlikano perilo, kako se pravilno pobriše prah in kako se je treba obleči, preden se odpraviš na sprehod. Pogosto se zgodi, da v svoji vnemi nase čisto pozabi, zato jo zebe, medtem ko imate vi pulover preveč. In tukaj se spet izkaže njena modrost.

Njena mama
Pomemben dejavnik, ko gre za materinski odnos partnerice do moškega, je tudi njen odnos z mamo. Vsi ponotranjimo takšne ali drugačne vzgojne vzorce iz otroštva, zato se tudi ne moremo povsem izogniti njihovemu vplivu, ko gre za naš odnos do drugih. Naša čudovita partnerica ni nobena izjema. To ne pomeni, da bo ogledalo tašče, najbrž pa se je naučila nekaj njenih "trikov". Če je tašča pravi netopir, potem se lahko moški nadeja, da bo tudi hči kdaj pa kdaj krilila z besedami. Če je tako in če ne želi končati kot njena mama, jo je treba v takšnih trenutkih tudi poklicati kar z imenom njene mame. Človeka mora zmraziti, pa če ima mamico še tako rad.

Sami ste prosili za to
Seveda obstaja zelo pogost razlog, da ženske partnerje obravnavajo kot otroke. Moški včasih pač niso sposobni skrbeti zase, včasih pa jim tudi prija, da jih kdo neprenehoma ošteva, ker imajo popackane hlače, če jim bo le pozneje postavil na mizo kosilo, ki "bo čez eno uro, pa glej, da pred tem ne boš pojedel piškota, da ne bo kaj ostalo na krožniku".

Za moške pretirana materinska skrb pomeni, da jih partnerica ne vidi kot samostojne odrasle osebe, da morajo biti stalno na preži, da bodo vse naredili prav in zato počasi začnejo dvomiti v lastno zmožnost presoje. To pa za sabo potegne marsikaj.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.