Slovenija
33 ogledov

Vlada o razveljavitvi pogodbe

Oklepna vozila svarun naj bi slovenskim vojakom zagotovila največjo stopnjo zašč Žurnal24 main
Zaradi dokazane korupcije pri poslovanju s Patrio je pogodba lahko nična. To predvideva protikorupcijska klavzula.

Vlada bo na jutrišnji seji razpravljala o posledicah razveljavitve pogodbe s Patrio. Ničnost pogodbe predvideva protikorupcijska klavzula, ki je zapisana v obeh pogodbah, tako v pogodbi o sklenitvi posla 2006 kot v prekinitveni pogodbi 2012. 

Kot je znano, je Slovenija s posrednikom Rotisom podpisala pogodbo v vrednosti 278 milijonov evrov, za to pa bi morala dobiti 135 Patrijinih oklepnikov. Obrambno ministrstvo je prevzelo 30 Svarunov in zato plačalo 74,5 milijona evrov.

Dokazana korupcija

Protikorupcijska klavzula predvideva ničnost pogodbe, če je v poslu dokazana korupcija. Kot je znano, so zaradi poslovanja s Patrio pravnomočno obsojeni predsednik SDS in nekdanji premier Janez Janša, brigadir Tone Krkovič ter prokurist Rotisa Ivan Črnkovič. V zadevi Patria II sta bila obsojena slikar Jure Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan. Sodba še ni pravnomočna, Cekuta, pa napoveduje pritožbo. Prav tako je deželno sodišče na Dunaju za krivega podkupovanja v poslu med Slovenijo in Patri spoznalo  avstrijskega poslovneža Wolfganga Riedla.

Pogajanja o vrnitvi

Poročilo, ki ga je pripravila medresorska delovna skupina vladi predlaga, da državnemu pravobranilstvu naloži, naj preveri vse pravne posledice ničnosti pogodbe. Prekinitev pogodbe bi imela tudi gospodarske posledice. Glede na to, da so Svaruni že rabljeni, bi se s Patrio morali pogajati o pogojih vrnitve in o oceni vrednosti oklepnikov.

 

Komentarjev 6
  • Mirkoslav 18:00 23.julij 2014.

    Prodajmo patrije ni dajmo v banke :)

  • Johan Spohan 17:48 23.julij 2014.

    Da bo Janezek polnil žep

  • patrijarh 14:30 23.julij 2014.

    Za obrambo pred talibani,kot npr.ti