Zdravje > Aktualno
240 ogledov

Jejte jih v zmernih količinah

Nenadomestljiva rdeča pesa Žurnal24 main
Objavljamo živila z zmernim GI, ki jih jemo raje v jutranjih in dopoldanskih urah. Nekatera izmed teh živil so tudi zdravilna, zato jih ne smemo prezreti.

Živila z zmernim glikemičnim indeksom so tista, ki imajo GI med 59 in 69. Ta živila kar jejte, vendar v zmernih količinah in ne v večernih urah. Vsekakor pa raje posegajte po živilih z nizkim GI, se pravi nižjim od 59. 

Banana za sladke napitke

Med živila z zmernim GI štejemo koruzo kuhano v sopari, pečen krompir z lupino, sladko marmelado in kus kus, ki ne sme biti razkuhan. GI 65 ima tudi pčenična črna moka tipa 1100 in izdelki iz te moke, enak GI imajo tudi rozine, rdeča pesa in sultanine.

Glikemični indeks 60 imajo denimo banane, ki se jim vsi na dietah tako radi izogibajo. Banane so sicer odlično nadomestilo za sladkor v določenih sadnih napitkih. V kombinaciji z ostalim sadjem ali zelenjavo, GI še pade. GI 60 ima tudi dolgozrnati beli riž in sladka zrela melona. 

Kljub temu, da se vam zdi GI zgoraj naštetih živil visok, so nekatera živila priporočljiva za izboljšanje zdravja. Rdeča pesa pomaga pri visoki telesni temperaturi, pri zdravljenju gripe in prehlada, slabokrvnosti, poleg tega deluje pozitivno na naše ledvice, jetra in žolč. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.