Magazin > Lepota & telo
133 ogledov

Jejte proti utrujenosti

ženska Shutterstock
Telo se navaja na daljše in toplejše dneve, pomagajte mu s pravilno prehrano.

Spomladanska utrujenost je posledica daljšanja dneva, močnejših sončni žarkov, višjih temperatur in temperaturnih nihanj. V veliki meri pa je za utrujenost kriva tudi nepravilna prehrana, kar dokazujejo številne raziskave.

Preveč maščob

V študiji, ki so jo opravili v nizozemskem centru za kronično utrujenost, so ugotovili, da je kar 70 odstotkov pacientov z znaki kroničnega pomanjkanja energije uživalo preveč nezdravih živalskih maščob in transmaščob ter premalo sadja in zelenjave, kar 95 odstotkov pa premalo vlaknin.

Vitaminski dodatki

V raziskavi, ki so jo glede blaženja učinkov kronične utrujenosti izvedli v Španiji, je 20 odstotkom pacientov hude simptome kronične utrujenosti omililo uživanje vitaminskih dodatkov, zeliščni pripravki so bili uspešni pri 23 odstotkih pacientov, največ, 56 odstotkov, pa si jih je opomoglo z uživanjem ekološko pridelane hrane.

Sadje za prebavo

Zimska hrana je po navadi bolj kalorična in revnejša z vitamini in minerali. Spomladi je treba zato primanjkljaj nadomestiti. Za napad na pomladansko utrujenost so ključnega pomena antioksidanti, ki se vežejo s prostimi radikali in jih tako nevtralizirajo; največ jih je v sadju in zelenjavi. Z uživanjem sadja in zelenjave boste dobili tudi dovolj vlaknin, ki bodo očistile črevesje, dobra prebava pa je ključna za dobro počutje z veliko energije.

Zelenjava za železo

Železo celice oskrbuje s kisikom, kar je pomembno za proizvajanje energije. Pomanjkanje železa povzroča slabokrvnost, utrujenost in zaspanost pa sta glavna simptoma, ki nas na to opozorita. Poleg rdečega mesa so dobri viri železa zelenolistnata zelenjava, leča, ovseni kosmiči, fige ...

Gibanje in spanje

Poleg raznolike prehrane sta pomembni redna prehrana in telesna dejavnost. Dan vedno začnite z zajtrkom, toplejše dneve pa izkoristite za dovolj intenzivno rekreacijo v naravi. Poskrbite tudi za dovolj nočnega spanja, dnevni počitki pa naj bodo kratki; če ne gre drugače, čez dan oddremajte le 20 minut.

Komentarjev 1
  • Blaž Kočar 11:07 05.marec 2013.

    Vaš komentar smo izbrisali zaradi kršenja pravil komentiranja. Uredništvo zurnal24.si.