Slovenija
4086 ogledov

Jeklenko kupijo za tri, prodajo za deset evrov

Moškega so policisti prijeli še pravi čas. (Foto: Barbara Leskovar) Žurnal24 main
Če boste oranžno jeklenko za plin vrnili, boste zanjo dobili tri evre, za novo pa bi morali plačati deset evrov.

Na Petrolu so pojasnili, da so oni le prodajalec plina ne pa jeklenk, ki so v lasti dobavitelja. Ta je "stari oranžen model zamenjal z novejšim rumenim, in je tudi postavil plačno politiko kavcij za nove in stare jeklenke“. 

Ob menjavi je vredna deset, ob odkupu tri evre

Kdor želi kupiti plin, a ima še star model oranžne jeklenke, mu jo brez doplačila zamenjajo za rumeno, kdor pa prinese oranžno jeklenko v odprodajo in ne želi več kupovati plina v jeklenkah, zanjo dobi od dobavitelja tri evre. "Petrol je zgolj posrednik transakcije,“ so pojasnili v Petrolu. 

Butan plin jih ne odkupuje

V Butan plinu oranžnih jeklenk ne odkupujejo. "Če ima uporabnik v lasti oranžno jeklenko (ki je tudi njegova last), jo lahko pri družbi Butan plin zamenja za zeleno. Zgolj v tem primeru družba Butan plin njegovo staro oranžno jeklenko odkupi za 10 evrov, vrednost kupnine pa stranka položi kot kavcijo za brezplačni najem zelene jeklenke," so pojasnili. 

Kdor jeklenke še nima, se mu za novo rumeno jeklenko zaračuna deset evrov kavcije, ki jo bo v celoti dobil nazaj, če jeklenko vrne, so pojasnili v Petrolu. Praktično enak sistem imajo v Butan plinu, kjer so že leta 2007 uvedli zelene jeklenke, ki so v njihovi lasti, uporabnik jih dobi v brezplačen neomejen najem. Za zeleno jeklenko mora plačati deset evrov kavcije, ko je ne potrebuje več, jo lahko vrne in dobi povrnjeno celotno kavcijo, a mora predložiti kavcijski kupon.

Komentarjev 4
  • joža 11:23 21.avgust 2014.

    Zakaj so menjali jeklenke!!!! Na Hrvaškem je polna oranžna jeklenka 103 kune. Pa brž čez mejo po njo!

  • STF 22:12 20.avgust 2014.

    Kje je tu sedaj slavna zveza potrosnikov?

  • abcdefgh 21:54 20.avgust 2014.

    katastrofa kako izkoriščajo.