Šport > Zimski športi
63 ogledov

Slovenske orle izdala oprema

peter prevc lahti Profimedias
Orli so na SP v Lahtiju nastopili z novimi dresi, ki pa so se izkazali za neustrezne, zato se vračajo nazaj k tistim, ki jih uporabljajo na tekmah svetovnega pokala.

Po odhodu Ceneta in Domna Prevca so na prizorišču nordijskega SP na Finskem ostali Peter Prevc, Jurij Tepeš, Jernej Damjan in Anže Lanišek. Orle danes čakajo kvalifikacije za četrtkovo tekmo na veliki skakalnici, prvenstvo pa bodo sklenili s sobotno ekipno tekmo.

Finska slovenskim skakalcem nikoli ni bila pisana na kožo, za dodatne preglavice pa so poskrbeli njihovi dresi, ki jih pred odhodom na svetovno prvenstvo niso imeli časa testirati. Šele v Lahtiju so ugotovili, da se v določenih pogojih ne obnesejo najbolje, zato se vračajo k starim.

''Ni nujno, da je nekaj narobe. Tekmovalci drese naročijo glede na posamezna obdobja sezone. Nekateri ti odgovarjajo, drugi ne. Lahko se zgodi, da dres na mali skakalnici ne odgovarja, na letalnici je pa dober. Za veter od zadaj je primeren, za veter od spredaj ni, recimo,'' je za zurnal24.si pojasnil strokovni komentator tekem svetovnega pokala Jelko Gros.

''Letos ni bilo veliko časa za testiranje in naši so drese dobili za svetovno prvenstvo. Tukaj so jih testirali in jim niso odgovarjali. Vračajo se k starim, ki so jih imeli v svetovnem pokalu,'' je dodal Gros. Na vprašanje, ali bodo stare drese oblekli že za četrtkovo tekmo, je Gros odvrnil: ''Tako je.''

Jelko Gros | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ločnico med dobim in slabim dresom je težko določiti, gre za skupek okoliščin in različnih dejavnikov. ''To je penasta kocka, ki jo žagajo na tanke plasti pene in jih potem sestavijo. Pena ni nikoli enakomerna in tudi ne more biti. Treba je vse dobro premeriti, a tudi to ni nujno dovolj. Lahko se zgodi, da se pena ne razteguje pravilno, tega pa ne veš, dokler je nimaš na sebi. Enostavno je tako, da kakšno blago ne deluje,'' je pojasnil Gros.

Težavo je težko identificirati, saj poleg materiala veliko vlogo odigra kroj. ''Težko je reči, ker gre za takšne nianse, da jih tekmovalec bodisi občuti bodisi ne občuti. Dober dres pa odlikuje tudi kroj. Zdaj se krojijo tako, da so oprijeti po hrbtu in da je čim več blaga na trebuhu in med nogami. To je treba znati,'' je pojasnil vodja planiških tekem in za konec dodal: ''Nabere se lahko kakšen centimeter. V svetovnem pokalu je manj treninga, zato takšne reči pridejo manj do izraza, na svetovnem prvenstvu pa je treninga več, ker mora biti skok zares 100-odstoten in pozna se vsaka malenkost.''

Komentarjev 3
  • Žurnalček 17:31 01.marec 2017.

    Vsi smukaške oprijete drese in zdravo ! Kakšen kretenski sistem; lahko si narediš perutnice , samo videt se ne smejo !!!

  • jezero 16:37 01.marec 2017.

    Škoda, da so mlajše Prevce prehitro polno obremenili v tako hudi konkurenci. Vidi se, da je njihova flegmatičnost le navidezna.

  • kana 16:23 01.marec 2017.

    samo izgovori