Zdravje > Otrok
701 ogledov

To lahko povzročijo nekateri antibiotiki

Z antibiotiki ravnajte pazljivo. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
To ne pomeni, da bi morale nosečnice prenehati z jemanjem antibiotikov za zdravljenje bakterijskih okužb, ki so v nosečnosti zelo pogoste, navajajo raziskovalci, saj je splav še vedno redek pojav.

Jemanje nekaterih vrst antibiotikov med nosečnostjo lahko poveča tveganje za spontani splav, je pokazala najnovejša kanadska študija, v kateri je sodelovalo več kot 87 tisoč žensk, starih od 15 do 45 let.

Natančneje, kinoloni, tetraciklini, sulfonamidi in metronidazol so antibiotiki, povezani z večjim tveganjem za splav pred 20. tednom nosečnosti.

Pogoste okužbe sečil

Ti rezultati ne pomenijo, da bi morale nosečnice prenehati z jemanjem antibiotikov za zdravljenje bakterijskih okužb, ki so v nosečnosti zelo pogoste, navajajo raziskovalci, saj je splav še vedno relativno redek pojav.

Približno 16 odstotkov žensk, ki so imele splav, je v zgodnji nosečnosti jemalo antibiotike. Največje tveganje predstavljajo azitromicin (Sumamed) in klaritromicin (Clarexid), ki običajno vsebujejo makrolide. Pri teh antibiotikih so strokovnjaki ugotovili dvakrat večje tveganje za spontani splav. Kinolon norfloksacin (Nolicin) povečuje tveganje za spontani splav kar za štirikrat.

Različno delovanje zdravil

Razlog, zakaj se nekateri antibiotiki bolj nevarni kot drugi, je povezano s tem, kako zdravilo deluje v telesu, so zapisali. Tako tetraciklini zavirajo rast kosti, kinoloni pa lahko vplivajo na DNK zarodka, piše v raziskavi, objavljeni v reviji kanadskega medicinskega združenja "Canadian Medical Association Journal"

Ker so prav okužbe sečil  v nosečnosti najpogostejši pojav, omenjeni zdravniki opozarjajo, da so najboljša izbira zdravila z nitrofurantoinom in penicilinom.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.