Avto
11 ogledov

Začel se je zahtevnejši del leta

Vožnja jeseni Profimedias
S spremembo vremena se je na cestah pričela prava jesen. Ste vi in vaš avto resnično pripravljeni nanjo?

Še tako zlajnano priporočilo še vedno velja: prilagodite hitrost. To velja še zlasti v času, ko se noč zajeda globoko v dan, v vlažnem vremenu, v dežju in megli. 

Posebno v jutranjih urah, ko so temeprature najnižje, so ceste lahko zelo spolzke, pnevmatike na večini avtomobilov pa so še vedno letne in se v takšnih razmerah slabo obnesejo. 

V slučaju megle velja pravilo - kolikor daleč vidiš, tako hitro voziš. To pomeni 50 metrov je največ 50 km/h, ne glede na tip ceste. Izogibajte se naglemu pospeševanju in močnemu zaviranju ali nenadnemu spreminjanju smeri, saj takšni manevri lahko hitro spravijo vozilo ob oprijem.

Vzdržujete zadostno varnostno razdaljo, ki mora biti ob spolzki podlagi daljša vsaj za tretjino.

Skozi meglo brez osvetlitve zadka

Veliko modernih avtomobilov ima LED dnevne luči, a brez avtomatskega preklopa na klasične zasenčene v primeru megle in dežja. To tudi pomeni, da lahko po avtocesti skozi dežno ali pravo meglo vozite brez zadaj prižganih luči, kar je jasno izredno nevarno. Zato pravilo - ko dežuje ali v megli vedno preverite, da vozite z zasenčenimi lučmi. Nekateri najnovejši avtomobili avtomatsko prižgejo zasenčene luči takoj, ko prižgete brisalce. Prav tako skrbite za čista svetila.

Kdaj ste jih nazadnje čistili od znotraj?

Čista pa morajo biti tudi vetrobransko steklo. Če brisalci tega ne zmorejo več zagotavljati in za seboj puščajo sledi, potem je čas za menjavo. Očistite pa stekla tudi od znotraj, presenečeni boste, koliko umazanije se bo nabralo. 

Bodite pozorni na ostale udeležence v prometu. Marsikateri kolesar in pešec se ne zaveda, kako pomembo je biti viden, zato ga zlahka spregledate. V temi nikoli ne vozite preblizu desnemu robu. 

Poskrbite, da bo avto poln tekočin. Dolite koncentrat za zimsko pranje stekel, da vas na ledeno jutro ne bo pričakalo presenečenje. Ko že imate odprt pokrov za motor, ošvrknite s pogledom akumulator in spoje s kablom. Če so obloženi z "zelenim volkom", jih očistite z ustrezno krtačo, za čiščenje akumulatorja na sploh je zelo dobra mešanica sode bikarbone in vode. Če akumulator kaže znake izrabe (težaven zagon), potem brž v trgovino po novega. Na ledeno mrzlo jutro bo prepozno. V avto dajte strgalo za led in odejo za nujne primere.

Zakaj bi čakali dve uri in več?

Ne čakajte na 10. november, pet dni pred zakonskim rokom bodo pred vulkanizerji že dolge vrst. Izognite se gneči in zimske pnevmatike namestite čimprej. Zaradi napovedanih mrzlih dni, ki so pred nami, je to še toliko bolj smotrna ideja.

Komentarjev 3
  • eosss 10:58 22.oktober 2014.

    Tisti, ki bi ta članek morali prebrat, ga itak ne bodo... Potem, ko bo pa 3cm snega na cesti, bo pa spet jok in stok... seveda bodo svoje k težavam prispevale še zimske službe, ki bodo na dolgo in široko ...prikaži več povsod razlagale, kako so pripravljene na sneg in kako jih nič ne bo presenetilo,... in potem bodo ljudje zopet naivno pričakovali, da bodo ceste povsem kopne, suhe in očiščene kot sredi poletja... in spet bo panika...

  • Undertaker 10:26 22.oktober 2014.

    Luči in ne luži :-)

  • Undertaker 10:25 22.oktober 2014.

    99% voznikov sploh ne ve, da imajo prižgane zadnje luži za meglo. Kako naj jih torej ugasnejo? V tunelih ne prižigajo zasenčenih luči (saj bo itak kriv tisti, ki jih bo poštemlala od zadaj), ko imajo prižgane "dnevne luči" in ...prikaži več še bi lahko našteval. Da so pa omejitve hitrosti le zaradi lepšega pa tako ali tako nima smisla izgubljati besed. Ko pa tak človek naleti na radar, so pa vsega krivi policisti in ne on sam, ki je prekoračil hitrost.