Slovenija > Črna kronika
40 ogledov

"Voda je bila ledena, moral sem biti hiter"

Reševanje zmajarja na Grobničkem polju
1/5
HGSS
Hrvaški gorski reševalec pripoveduje, kako je iz ledeno mrzle vode izvlekel pilota motornega zmaja, ki se je ponesrečil v nedeljo. Njegova sopotnica je žal umrla.

"Izpraznil sem nahrbtnik in ga napolnil s praznimi plastenkami, ki sem jih našel," je za hrvaški 24sata povedal Vladimir Paušić, sicer član Hrvaške gorske reševalne službe (HGSS). "Slekel sem obleko in skočil v mrzlo jezero. Ni bilo časa za razmišljanje."

Gorski reševalci so bili na Velebitu

HGSS v Reki je vest o padcu zmajarja prejela v nedeljo ob 13.30 preko klicnega centra 112. Po besedah očividcev je zmajar padel v vodo, od koder kliče na pomoč. Večina gorskih reševalcev se je takrat nahajala na Velebitu, kjer so iskali pogrešano osebo, v bližini strmoglavljenega zmajarja pa se je nahajal Vladimir. 

"Na mesto nesreče sem prišel v 15 minutah," je povedal za 24sata. "Takoj sem začel z reševanjem ponesrečenega pilota. Voda je bila ledena, imela je kake štiri ali največ pet stopinj, zato ni bilo časa za čakanje. Nesrečni pilot se je težko držal na vodi, plavanje proti obali pa je bilo zaradi ohromljenih mišic in neudobnih oblačil onemogočeno."

Reševanje zmajarja na Grobničkem polju | Avtor: HGSS HGSS

S praznimi plastenkami je napolnil nahrbtnik

S plastenkami je napolnil nahrbtnik, kot improvizacijo za splav, s pomočjo katerega bi ga lahko rešil, ko bo priplaval do njega. "Ko sem prišel do njega, sem ga vprašal, ali lahko še malo zdrži," je povedal za spletni portal. "Dejal mi je, da ne dolgo, zaradi mrzle vode. Vedel sem, da moram postopati hitro."

V trenutku, ko ga je na pol zmrznjenega postavil na plavajoči nahrbtnik in ga začel vleči proti obali, so na kraj nesreče prišli gasilci, ki so prav tako skočili vodo in pomagali nesrečnika zvleči na kopno. Na žalost njegove sopotnice niso mogli rešiti. 

Motorni zmaj z dvema osebama, moškim in žensko, je na območju Dražice na Grobničkem polju, ki je bilo zaradi dežja polno vode, strmoglavil v nedeljo. Pilot jo je odnesel z lažjimi poškodbami, njegova sopotnica pa je umrla.

dezurni@zurnal24.si