Svet
14 ogledov

Jihadi Junior ni edini, na bojiščih na tisoče otrok

Jihadi Junior Youtube
Mednarodni dan proti vključevanju otrok v oborožene skupine. Samo v Južnem Sudanu je bilo od decembra 2013 v oborožene vrste rekrutiranih 16 tisoč otrok.

Na spletu je včeraj zaokrožil novi posnetek Islamske države, na katerem komaj 4-letni deček, ki so ga poimenovali Jihadi Junior razstreli avtomobil, v katerem so v oranžna oblačila oblečeni talci. Pred tem deček po poreklu iz Velike Britanije vzklikne “Alah je velik” in doda grožnjo, da ista usoda čaka vse nevernike.

4-letni Isa Dare, ki ga je njegova mama iz Velike Britanije odpeljala v Sirijo, kjer je se pridružila Islamski državi, seveda ni edini otrok na bojiščih. Ravno danes svet obeležuje mednarodni dan boja proti vključevanju otrok v oborožene skupine.

Desettisoče dečkov in deklic sodeluje v oboroženih skupinah v kriznih žariščih po vsem svetu. Od decembra 2013 je bilo samo v Južnem Sudanu v oborožene vrste rekrutiranih 16.000 otrok. Otroci so novačenju v oborožene skupine najbolj izpostavljeni v Kolumbiji, Maliju, Nigeriji, Sudanu, Srednjeafriški republiki, Južnem Sudanu, DR Kongo, Somaliji, Jemnu, Iranu, Siriji, Afganistanu, Mjanmaru in na Filipinih.

Kot opozarjajo v Unicefu, imajo otroci v oboroženih skupinah različne vloge, med drugim so vojaki, kuharji, nosači, kurirji in vohuni, obenem pa so tudi žrtve spolnih zlorab.

Lani izpustitev 10 tisoč otrok

Nekatere otroke ugrabijo ali jih prisilno rekrutirajo, spet drugi so v sodelovanje v oboroženih skupinah primorani zaradi revščine, grožnje politične ali družbene izključenosti ali želje po maščevanju zločinov, ki so bili storjeni nad njihovimi družinami.

A v vsakem primeru je vključenost otrok v oborožene skupine in njihova rekrutacija v vojaške namene huda kršitev otrokovih pravic in mednarodna skupnost si mora prizadevati za prenehanje teh zlorab, poudarjajo v Unicefu.

Unicef si v sodelovanju s partnerskimi organizacijami prizadeva za izpustitev vseh otrok vojakov iz oboroženih vrst in jim pomaga pri njihovi reintegracijo v družbo. V lanskem letu je dosegel izpustitev več kot 10.000 otrok iz oboroženih skupin in 8.000 otrokom pomagal pri reintegraciji v domače okolje.

Komentarjev 1
  • malonaokoli 08:15 14.februar 2016.

    kaj pa so fantje Sudanu dugega kot potencialni vojaki in morilci ? Ko bodo prenehali rojevat, bo tudi vojna končana.