Svet
15 ogledov

"Moje ime je smrt izdajalcem"

Britanska policija EPA
Napadalec na priljubljeno britansko laburistično poslanko Jo Cox je bil uradno obtožen umora. Ob prihodu na sodišče je namesto svojega imena iz sebe bruhal sovraštvo. Kampanja o Brexitu je še vedno prekinjena.

52-letnega Thomasa Maira so po današnjem zaslišanju obtožili umora, hudih telesnih poškodb in posedovanja strelnega orožja, saj je utemeljeno osumljen, da je v četrtek pred mestno knjižnico v njeni domači vasi Birstall v bližini Leedsa na severu Anglije napadel Jo Cox, 41-letno poslanko in bivšo humanitarko, ki se je zavzemala za sirske begunce in obstanek Velike Britanije v EU. 

Mair naj bi Coxovo večkrat zabodel in ustrelil, medtem ko se je pripravljala na redno srečanje z volivci, je poročal STA.

Mair, ki je bil sicer znan kot dologoletni privrženec ameriške neonacistične skupine, se je pred sodiščem obnašal zelo arogantno. Namesto da bi na poziv povedal svoje ime, je odvrnil "Moje ime je smrt izdajalcem, svoboda Veliki Britaniji."

Država medtem žaluje za priljubljeno političarko, ki sta se ji včeraj skupaj poklonila tako britanski premier David Cameron in vodja laburistov Jeremy Corbyn. Še vedno pa je v veljavi tudi prekinitev kampanje pred referendumoom o članstvu v EU. Za zdaj še ni jasno, v kolikšni meri je bil motiv umora prav trdno zavzemanje Coxove, naj država ostane članice evropskega združenja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.