Šport
88 ogledov

Mu je kariero uničil zobozdravnik?

jo wilfried tsonga EPA
Francoski tenisač Jo-Wilfried Tsonga upa, da je odkril in odpravil vzrok ponavljajočih se zdravstvenih težav.

Jo-Wilfried Tsonga, nekdanja številka pet svetovnega tenisa, je pred leti veljal za enega najobetavnejših teniških igralcev na svetu. Finalist OP Avstralije iz leta 2008 je v svoji karieri osvojil dva turnirja serije masters in zaigral v finalu zaključnega spektakla sezone World Tour Finals (2011), a dejstvo je, da glede na talent, ki ga premore, ni upravičil visokih pričakovanj francoskih ljubiteljev teniške igre.

Eden od razlogov so nedvomno številne poškodbe, ki so ga pestile skozi celotno kariero. Glavni vzrok za njih pa naj bi bile posledice zobozdravstvene storitve.

Tsonga je pred tremi tedni prestal operacijo sinusov, kar bi lahko imelo velik vpliv na nadaljevanje njegove športne poti. 

Napredek je bil opazen že na nedavnem končanem turnirju serije 500 na Dunaju, kjer je drugi lopar francoskega tenisa zaigral v finalu in moral priznati premoč Andyju Murrayju, trenutno bržkone najboljšemu igralcu sveta, ki se bo z Novakom Đokovićem udaril za prvo mesto na lestvici ATP.

jo wilfried tsonga | Avtor: EPA EPA
Tsonga je o domnevnem izvoru zdravstvenih težav spregovoril v pogovoru za francoski časnik L'Equipe. ''Ko sem bil star 15 let, mi je zobozdravnik pustil zobno pasto v mojih sinusih in prišlo je do okužbe. V mojih sinusih so se razvile glivice in narasli so na velikost žogice za namizni tenis,'' je razkril francoski tenisač, ki je pred tremi tedni prestal operacijo. ''Zdravnik, ki me je operiral, pravi, da so vse moje fizične težave in tendinitis lahko povezani s tem. Delci se nabirajo v sklepih in kitah. Poleg tega sem staknil okužbo zobnih korenin. Obiskal sem še enega specialista. Vse operacije sem opravil v razmaku štirih dni. Kar naenkrat ne čutim nobene bolečine, moje koleno je stabilno in lažje diham. Dihal sem samo skozi usta. Ni treba posebej poudarjati, da se počutim bolje,'' je povedal Tsonga.

Po operaciji je nastopil na turnirju v glavnem mestu naše severne sosede in prišel vse do finala. ''Igral sem dober tenis in se boril do konca. Vesel sem, da sem odigral pet zaporednih obračunov, kar se je v tej sezoni redko zgodilo. Seveda sem malo razočaran, a za mano je pozitiven teden,'' je zaključil 31-letnik.

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 11:07 01.november 2016.

    Točno tako.Ravno zaradi tega je umrl pevec Tomaž Ahačič - Fogl.

  • jakec1575 10:56 01.november 2016.

    Bakterije v zobeh, tudi v mrtvih zobeh, so izjemno nevarne in agresivne. Absolutno se lahko pojavljajo vse ostale težave zaradi zob. Najhuje je, ker človek tega ne poveže.