Slovenija > Komentarji in kolumne
9 ogledov

Jočejo, ker se nočejo igrati z njimi

Vedno mora biti v paru s knjižničarko, ker se sošolci nočejo družiti z njo ...

razno 20.11.12. novinarka anja scuka, foto: bostjan tacol | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Na torkovi novinarski konferenci o projektu Botrstvo smo v uvodu poslušali ganljive izpovedi otrok. Poslušali smo njihove iskrene besede in boleče želje po vključenosti.

Niso pretirano govorili o hrani, čeprav so jo omenjali. Niso govorili o oblekah ali igračah, o mobilnem telefonu ali računalniku, ki bi si ga želeli. Govorili so o bolečini, ki jo čutijo, ker jih drugi otroci ne marajo. Ker jih zmerjajo, zaničujejo in se jih izogibajo, kot bi bili kužni. “Večkrat ne zdržim pri pouku. Rečem, da moram na stranišče, pa se tam samo zjočem,” je eden od otrok pripovedoval v zvočnik … Punčka si je želela, da bi jo sošolke sprejele: “Vedno sem v paru s knjižničarko, ker z mano noče biti nihče. Vedno izberejo druge.”

Slišali smo tudi otroke, ki so se zlomili. Ki so se ob izpovedi zjokali in celo priznali, kako so se poškodovali, kako hudo jim je in ne vidijo izhoda. Gre za otroke, ki nosijo le ponošene prevelike ali premajhne obleke, nekateri celo obleke nasprotnega spola. Gre za otroke, ki si med malico ne morejo privoščiti stvari, ki si jih kupijo drugi otroci. Ki ne praznujejo rojstnega dneva in ne vabijo sošolcev k sebi domov, ker jih je sram in ker tega starši ne bi zmogli. Ki imajo morda hudo bolne starše, bolne sestrice ali bratce, živijo pri rejniški družini ali pri odvisnikih … Odlična tarča za posmeh.

Pogovorite se s svojim otrokom 

Za te otroke lahko naredimo veliko tudi vsi mi. Pogovarjajte se s svojimi otroki in preprečite, da bi bili oni tisti, ki zmerjajo in zaničujejo sošolce z manj sreče. Otroci so se od vedno tepli, hecali, zbadali in zmerjali. In najbrž je bil v razredu vedno nekdo s slabimi ocenami, smrdečimi oblekami ali čudnim obnašanjem brez smeha … Ti otroci trpijo. Zato poskrbite, da bo vaš otrok del rešitve in ne del problema.

Z majhno pozornostjo lahko naredimo nepredstavljive spremembe v življenju nekoga drugega. Sosedovemu otroku ali sošolcu naših otrok lahko pomagamo že z vabilom na skupen izlet, z darilom ob rojstnem dnevu, oblekami, malico, prijaznostjo, pogovorom in bližino. Če imate in če lahko, pomagajte otroku, ki ga vsakodnevno gledate, kako trpi. Morda nima takšnih staršev, ki bi zmogli poskrbeti zanj. Morda lahko stopite vi do nogometnega kluba in se pogovorite za cenejšo ali brezplačno vpisnino ...

Lahko se odločite za botrstvo, kjer gre ves denar v celoti otroku, ki ga lahko vzamete pod okrilje. Ali podprete katerega od drugih projektov naših humanitarnih organizacij, kjer vozijo otroke na izlete, na počitnice, jim omogočajo obšolske aktivnosti in najnujnejše potrebščine za šolo ter življenje.

Ena od deklic je po posnetku povedala: “Ni mi lahko, ampak se moraš s tem sprijazniti, ne moreš kar obupat.” Mnogi od teh otrok imajo še vedno sanje, želje in cilje. Poskrbite, da jih ne bomo uničili.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.