Šport > Zimski športi
73 ogledov

Johaugova in Sundby velika zmagovalca Ruke

Hagen Krogh, Martin Johnsrud Sundby, Petter Northug, Ruka EPA
Velika zmagovalca otvoritvenih tekem v smučarskih tekih sta Norvežana Terese Johaug in Martin Johnsrud Sundby, ki sta osvojila sobotni in nedeljski tekmi.

Norvežanka Therese Johaug je zmagala na tekmi za svetovni pokal v smučarskem teku na 10 km zasledovalno v klasični tehniki, ki je bila v finski Ruki. S tem je ponovila uspeh s sobotnega 5-kilometrskega nastopa. Med tekači je na 15 km klasično prav tako slavil zmagovalec petkove tekme Norvežan Martin Johnsrud Sundby.

Therese Johaug, Ruka | Avtor: EPA EPA

Najboljša Slovenka je bila Alenka Čebašek na 39. mestu (3:26,1), na 53. mestu je končala Lea Einfalt (4:45,9), na 64. med 78 uvrščenimi pa Nika Razinger (5:38,9). Vesna Fabjan ni nastopila.

Johaug je tretjič v karieri začela sezono z dvojno zmago ter napovedala, da bo v odsotnosti noseče rojakinje Marit Bjoergen glavna favoritinja za skupno zmago v pokalu. Druga je bila Švedinja Stina Nilsson (+22,6), tretja pa Norvežanka Ingvild Flugstad Ostberg (+32,4).

Med tekači, kjer ni bilo slovenskega zastopstva, je bil za skupnim zmagovalcem pokala v zadnjih dveh zimah drugi štirikratni svetovni prvak in rojak Petter Northug, ki je zaostal 44,7 sekunde, tretji je bil s 46,5 sekunde zaostanka Finec Hagen Krogh.

"Rezultati so bili slabši od tistih, ki smo jih pričakovali, realno gledano bi morala biti Alenka Čebašek okoli tridesetega mesta, kaj več pa bi bilo v tem trenutku v klasiki težko doseči. Bili so izredno težki pogoji za tek, veliko tekmovalk je imelo težave z mažo. Za kaj več bi morali imeti idealne maže. Bila je res težka tekma, saj so se pogoji čez noč in potem še kasneje nenehno spreminjali. Seveda je odvisno tudi od tekmovalke, če imaš zelo dobro tehniko lahko tečeš z manj maže, kot na primer Skandinavke. Naše punce so imele kar nekaj težav na vrhu vzponov, saj so smuči preveč oprijele in niso stekle. Za Fabjanovo smo se odločili, da v teh pogojih ne nastopi, da raje naredi dober trening," je po tekmi dejal glavni slovenski trener Marko Gracer.

Svetovni pokal se bo nadaljeval konec prihodnjega tedna v Lillehammerju na Norveškem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.