Šport
47 ogledov

Johaugovi zlato na 30 kilometrov

therese johaug marit bjoergen EPA
Norveška smučarska tekačica Therese Johaug je svetovna prvakinja na 30 kilometrov.

Therese Johaug je v boju za naslov ugnala Marit Bjoergen, ki je za osem let mlajšo rojakinjo zaostala 52,3 sekunde. Domačinka Charlotte Kalla je osvojila bron z zaostankom 1:31,6 minute. Slovenk ni bilo na startu.

Johaugova ima zdaj šest naslovov svetovne prvakinje, v Falunu je na vrhu končala v skiatlonu in štafeti. Bjoergnova je na Švedskem osvojila zlato v sprintu in štafeti, srebrna je bila danes. Kalla je pred domačimi gledalci osvojila štiri medalje, današnjemu bronu je že pred tem dodala zlato na 10 km, srebro v štafeti in bron v skiatlonu.

Bjoergnova se je že v četrtek na štafetni tekmi vpisala v zgodovino, ko je osvojila zlato, svoje štirinajsto na SP, s katerim je prehitela Rusinjo Jeleno Vjalbe. Z njo se je Norvežanka sicer izenačila po številu zlatih medalj, a je z več drugimi in tretjimi mesti na vrhu razpredelnice vendarle prehitela Rusinjo. Danes je to še popravila; zdaj ima 14 zlatih, pet srebrnih in tri bronaste kolajne. Bjoergnova je rekorderka tudi po številu odličij na olimpijskih igrah. Na trehigrah je osvojila šest zlatih medalj, dve srebrni in eno bronasto.

''Moj bog, komaj razumem''

Johaugova je tekmicam ušla po kakšnih sedmih kilometrih, v zadnji kilometer pa prišla s takšno prednostjo, da je lahko vzela v roke norveško zastavo in proslavila nov velik uspeh.

"Moj bog, komaj razumem. To so bile moje sanje že zelo dolgo časa. Bila sem dobro pripravljena, smuči so bile izjemne. To je eden največjih trenutkov moje kariere, skupaj z domačo zmago na SP na Holmenkollnu na 30 km," je za domače medije povedala 26-letna zmagovalka.

Norveška blesti v Falunu

Tekma na 30 km je bila zadnja ženska tekaška preizkušnja letošnjega svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju. Šestindvajsetletnica je Norveški v Falunu pritekla deveto zlato medaljo, ob tem ima še štiri srebrne in bronaste. Druga je Nemčija s petimi zlatimi, srebrom in bronom, Švedska ima dve zlati, pet srebrnih in eno bronasto odličje.

Nastop se je sicer povsem ponesrečil Poljakinji Justyni Kowalczyk, svetovni prvakinji iz leta 2009 in olimpijski zmagovalki iz Vancouvra 2010, ki je pritekla do 17. mesta, zaostala je 3:56 minute. Kowalczykova je bila tudi zadnja tekačica, ki je na 30-kilometrski tekmi premagala Bjoergnovo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.