Svet
68 ogledov

John Nash umrl v avtomobilski nesreči

john nash Profimedias
Ameriški matematik in Nobelov nagrajenec John Forbes Nash je umrl v avtomobilski nesreči.

Nash, ki je imel paranoidno shizofrenijo, je leta 1994 skupaj z Reinhardom Seltenom in Johnom Harsanyijem prejel Nobelovo nagrado za ekonomijo. 86-letnik je pomembno prispeval na področjih teorije iger, diferencialne geometrije in parcialnih diferencialnih enačb.

O njegovem življenju so posneli z oskarjem nagrajeni film Čudoviti um z Russellom Crowom v glavni vlogi. Igralec je na Twitterju Nashevi družini že izrekel sožalje.

Nesreča se je zgodila v New Jerseyju. Nash in njegova žena sta se s taksijem vračala s podelitve znanstvenih nagrad Abel, ko se je zgodila nesreča, v kateri je umrla tudi njegova soproga.

Kot poročajo mediji, je taksist izgubil nadzor nad vozilom in trčil v varnostno ograjo. Par je ob trku vrglo iz taksija, saj nista bila pripeta z varnostnimi pasovi. Voznik taksija in sopotnik v nekem drugem vozilu sta bila v nesreči poškodovana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.