• Tor 8 do 16 °C
  • Sre 14 do 18 °C
  • Čet 7 do 15 °C
več na vreme.net

Gesta gasilcev

1 komentar

"Jokajo in se oklepajo, z igračo bo lažje"

Skupnost gasilsko reševalnih zavodov Slovenije, ki združuje 13 poklicnih operativnih enot po vsej državi, je skupno izvedla akcijo nakupa medvedkov, ki jih delijo otrokom na svojih akcijah posredovanja bodisi v prometnih nesrečah, požarih ali drugih nesrečnih dogodkih.

B. B. / Ljubljana

 

Gasilec Franc Čander, ki tolaži otroka, udeleženega v prometni nesreči. (Foto: PGD Slovenske Konjice)

V začetku septembra je zaokrožila med Slovenci in Slovenkami zaokrožila fotografija gasilca PGD Slovenske Konjice, ki je na prizorišču prometne nesreče tolažil otroka, udeleženca v trku. Takrat je terensko vozilo s prikolico, polno jabolk, trčilo v enoprostorca, v katerem sta bila tudi dva otroka, 6-letna deklica in 8-letni deček. Medtem ko so reševalci poskrbeli za eno poškodovano potnico, so gasilci oskrbeli otroka.

Med akcijo je bila posneta fotografija, ki dokazuje človečnost gasilcev v takšnih okoliščinah. "Storil sem to, kar bi storil vsak človek z vsaj malo starševskega čuta," je takrat za naš portal povedal gasilec s fotografije Franc Čander, oče dveh odraslih sinov in ded 17-mesečne vnukinje. "Otroka smo potolažili, klicala sta mamico." V nesreči sta bila otroka v avtomobilu svojih starih staršev.

Medvedki za pomoč

S podobnimi situacijami se gasilci srečujejo skoraj vsakodnevno. Da bi vsaj delno ublažili stres otrokom, vpletenim v nesreče, so se odločili za nakup plišastih igračk. "Rad bi poudaril, da gre za idejo naših kranjskih kolegov. Najprej so se oni odločili za takšno potezo, zdaj jim prvič povezano sledimo vsi poklicni gasilci," je pri tem za naš portal povedal pomočnik poveljnika Gasilske brigade Ljubljana Jože Ložnar Kranjc.

Projekt ni novost, posamezni gasilci so imeli že prej imeli podobne svoje akcije, malčkom v nesrečah so dajali tudi igrače svojih otrok, tokrat gre prvič za skupno akcijo vseh 13-tih poklicnih enot po državi. Odločili so se za določenega proizvajalca, ki je pridobil vse potrebne teste, da je igrača varna, nato pa s pomočjo donatorjev in posameznikov nakupili 200 plišastih igračk.

 
Gasilci ali reševalci otroke s prizorišča nesreč prepeljejo v bolnišnico in jih predajo v oskrbo usposobljenemu osebju, vendar pomembna je tudi blažitev tistega prvega šoka, je prepričan gasilec Ložnar Kranjc.

Tudi osebno je v svoji 30-letni karieri gasilca večkrat posredoval v situacijah, v katere so bili vpleteni otroci. "Doživel sem že ogromno takšnih primerov, tudi prometne nesreče, v katerih so starši umrli, otrok pa je ostal živ. Otroci se pogosto jokajo, se oklepajo, z medvedki bomo stresno situacijo vsaj do neke mere omilili."

Med božičnimi prazniki v Gasilski brigadi Ljubljana sicer niso zaznali povečanega obsega dela, povprečno imajo od štiri do pet intervencij dnevno.

dezurni@zurnal24.si

Vsebine, ki bi vas morda zanimale

Komentar (1)

Za oddajo komentarja morate biti prijavljeni!

Morda vas še zanima