Magazin > Film & Glasba & TV
106 ogledov

"Brian Jones je bil umorjen"

Žurnal24 main
Smrt kitarista Rolling Stonesov. Paul Spendel v novi knjigi razkriva, da Brian Jones leta 1969 v svojem bazenu ni utonil, temveč je bil utopljen.

Briana Jonesa, svetlolasega kitarista Rolling Stonesov, so v noči z 2. na 3. julij leta 1969 našli mrtvega v bazenu pred njegovo hišo. To se je zgodilo le slab mesec po tem, ko so se Mick Jagger, Keith Richards, Bill Wyman in Charlie Watts odločili, da bodo svojo pot seksa, drog in rock 'n' rolla nadaljevali brez njega. Jones, talentiran multiinštrumentalist, se je zadnje čase odtujeval od skupine in bolj kot v glasbi užival v drogah. Na snemanjih je bil (vsaj duševno) vedno manj prisoten in kot je rekel eden od njegovih glasbenih kolegov: "Brian je bil mrtev, še preden je umrl."

Kaj vas najbolj bega glede Jonesove smrti?
To, zakaj je policija v Sussexu ignorirala številne pomembne sledi in informacije. Tako v noči, ko je umrl, kot v tednih po njegovi smrti. Raziskali smo številna dejstva in v vsaki normalni preiskavi bi moralo to voditi do nadaljnjih dejanj in raziskovanj.

Zakaj ste se odločili to raziskati toliko let po njegovi smrti?
Opazil sem, da je v knjigah in na spletu še vedno veliko govoric in nedokazanih dejstev. Ugotovil sem tudi, da pravzaprav nihče ni konkretno pogledal primera in se lotil iskanja še nikoli videnih uradnih dokumentov. Če hočete, lahko temu rečete forenzični pristop. Govorili smo z vsemi, s katerimi smo lahko stopili v stik in ki so bili povezani s primerom – od policistov do Frankovih graditeljev (Frank, nadzornik graditeljev hiše, ki ga je najela pisarna Rolling Stonesov, op. p.), Toma Keylocka (voznik Stonesov in "oskrbovalec z drogo", op. p.) ter številnih drugih. Veliko od njih ni nikoli odgovarjalo na vprašanja.

Katere nove dokaze ste našli?
Brian je umrl veliko prej, kot piše v uradnem poročilu. Na posestvu Cotchford je bilo veliko več ljudi, kot piše v poročilu, in nekaterim od njih je bilo celo dovoljeno oditi brez soočenja s policijo. Tudi Keylock je bil tam, čeprav je to zanikal več let. Vse skupaj so zelo premeteno prikrili, kar je tudi obrazloženo v knjigi.

Je kaj krivde tudi na ramenih drugih članov skupine The Rolling Stones?
Lahko rečem, da ne, čeprav govorice še vedno krožijo. Niso bili vpleteni, čeprav bi lahko vedeli, da zaupati Briana v Keylockovo varstvo ni bila najboljša odločitev.

Kako so bili videti Jonesovi zadnji dnevi in v kakšnem stanju je bil?
Dan preden je umrl, je bil v londonskem hotelu, in to v zelo tesnobnem stanju, ker je zapuščal Stonese. Bilo je tudi veliko stresa, saj graditelji njegove hiše niso dobivali več plačil, kar je sprožilo številne prepire in pretepe. Brian je bil v zelo slabem telesnem in duševnem stanju, ob njem pa ni bilo nikogar, ki bi mu pomagal.

Kaj je torej "zadnja resnica" o njegovi smrti?
Utopil ga je Thorogood, kar sta videla dva od njegovih graditeljev, katerih imena so napisana v knjigi. Drugi gostje na Cotchfordu so bili prisiljeni oditi in zagroženo jim je bilo, da o tem molčijo do smrti. Brianova smrt, ki so jo prikrili s Keylockovo pomočjo in pomočjo drugih uradnih organov, ni bila nesreča, temveč rezultat pretepa v bazenu.

Ste med pisanjem knjige in raziskovanjem poskušali stopiti v stik z drugimi člani skupine The Rolling Stones?
Kontaktiral sem vse, tudi njihove odvetnike. Nihče se ni odzval.

Kako se lahko naši bralci dokopljejo do vaše knjige, ki za zdaj še nima slovenskega prevoda?
Lahko jo kupijo na spletu prek Amazona. Oktobra bo tiskana izdaja na voljo v Veliki Britaniji, od tam jo boste lahko naročili prek običajne pošte. Vse podrobnosti pa bomo objavili pozneje na naši strani na Facebooku Brian Jones: The Final Truth.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.